затвор
затвор / iStock/Getty Images
Тайланд възнамерява да превърне около половината от затворите си в туристически атракции, за да повиши броя на гостите на страната. Това става в момент, когато намиращото се в Югоизточна Азия кралство се мъчи да се измъкне от икономическата криза, в която го вкара коронавирусната епидемия, информира Ройтерс.

Спортни събития, изложби, състезания по готварство и сувенири, направени от затворниците, всичко това ще бъде достъпно в 72 от общо 143-те затвора в страната, заяви тази седмица тайландският правосъден министър Сомсак Тхепсутхин.

Пилотната схема се изпробва в пет затвора, включително тези в градовете Трат, Районг и Ратчабури, каза той.

Това не само ще доведе така нужните туристи, но и ще подготви затворниците за "нормален живот в обществото". То ще подобри и репутацията на затворите, превръщайки ги от "свят на тъмнина в свят на възможности", добави той.

Идеалните места за самотни пътешественици

Идеята за затворнически туризъм не е нова. Като се започне от обиколките на Алкатрас в Сан Франциско и се стигне до печално известния център за лишаване от свобода Хоа Ло в Ханой, който сега е музей, затворите са голяма атракция по целия свят.
 


Някои вече неизползваеми затвори дори вече са превърнати в луксозни хотели, а женски затвор в Колумбия си има свой ресторант, за който се грижат затворниците. В Сингапур едно такова място за лишаване от свобода всяка година е домакин на благотворителен маратон.

Привличането на туристи, без да бъде поставен въпросът за някои от основните безпокойства, свързани със системата на затворите в Тайланд, включително пренаселеността им и големия брой жени в тях, обаче е "недопустимо", каза Деби Стодард, основател на правозащитната мрежа АЛТСЕАН.

"Ако идеята е затворниците да получат повече умения и по този начин да им бъде помогнато да се интегрират в обществото, това е добре", заяви Стодард. "Но това трябва да бъде част от цялостен подход за реформиране на системата, основан на защитата на правата на човека", каза тя вчера пред фондация "Томсън Ройтерс".

Тайланд е с най-голямото затворническо население в Югоизточна Азия, а затворниците имат ограничен достъп до медицински заведения, храна, вода и санитарно-хигиенни услуги, се констатира в доклад от 2017 г. на Международната федерация за правата на човека.

През същата 2017 г. беше приет закон за подобряване на условията в затворите. Тайландското министерство на правосъдието от своя страна обеща да намали пренаселеността на затворите, както и да осигури професионално обучение на затворниците.

Тайландски ветеринари започнаха стерилизация на маймуни, тероризиращи туристически град

Туристическият проект е част от този план, каза Сомсак.

Зависимата от туризма тайландска икономика беше засегната сериозно от коронавируса, като за тази година се очакват едва около 8 милиона гости от чужбина, една пета от общия брой за миналата година.

Воденето на туристите в изправителни учреждения обаче не е решение, макар че Тайланд успешно преустрои островите Ко Тао и Ко Тарутао - които едно време бяха затвори - в популярни туристически места, каза Стюарт Макдоналд, съосновател на уебсайта "Травълфиш" (Travelfish).

"Сериозно безпокойство буди деликатният въпрос какво точно ще бъде направено обществено достояние и как ще бъдат опазени правата и личното пространство на затворниците - например, ще имат ли възможност да не участват, ако не искат?", попита Макдоналд. "Затворите трябва да се стремят да реабилитират затворниците, без значение дали междувременно ще бъдат превърнати в притегателни места за туризъм", допълни той.
БТА