Япония флаг
Япония флаг / iStock/Getty Images
Премиерът на Япония Фумио Кишида е готов да уволни няколко висши министри, за които се твърди, че са разследвани за корупция, съобщиха местните медии.

Тези, които ще бъдат уволнени, вероятно още тази седмица, включват дясната ръка на Кишида, главния секретар на кабинета Хирокадзу Мацуно и Ясутоши Нишимура, министър на икономиката, индустрията и търговията.

Според всекидневника АФП общият брой на уволнените ще бъде 15, включително няколко заместник-министри.

Всички принадлежат към фракция, оглавявана преди това от покойния премиер Шиндзо Абе - една от най-малко петте големи политически групи, борещи се за влияние и власт в управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП).

Прокурорите разследват сведения, че фракцията не е съобщила за десетки хиляди долари, събрани чрез партита за набиране на средства.
Друг от замесените е бившият министър по олимпийските и параолимпийските въпроси Сейко Хашимото.

Кишида отказа да коментира възможното прекрояване на кабинета, което може да се случи, след като текущата сесия на парламента приключи на 13 ноември, но каза, че приема сериозно обвиненията за измама.

„Мисля да предприема подходящи мерки в подходящ момент в името на възстановяването на доверието на обществото в правителството и за предотвратяване на забавяния в правителствените операции“, каза премиерът.

Рейтингите на Кишида в социологическите проучвания са на най-ниските си нива, откакто той встъпи в длъжност преди две години, отчасти поради безпокойството на избирателите от инфлацията.

Последното проучване, публикувано в понеделник от Fuji TV и всекидневника Sankei Shimbun, показва, че обществената подкрепа за неговия кабинет е 22,5%, което е спад от 27,8% за миналия месец, докато рейтингът на неодобрение стига 71,9%.

Това се случва въпреки предишни промени през септември и пакет от стимули на стойност 17 трилиона йени (117 милиарда долара), обявен през ноември за третата по големина икономика в света.

66-годишният Кишида може да управлява до 2025 г., но има спекулации, че той може да свика предсрочни избори преди вероятно тежките вътрешни избори на партията следващата година.

Опозицията трябва да внесе по-късно днес предложение за вот на недоверие в парламента, но е малко вероятно той да бъде успешен.
БГНЕС