Рон Десантис и Фумио Кишида
Рон Десантис и Фумио Кишида / БТА
Губернаторът на Флорида Рон Десантис се срещна днес с японския премиер Фумио Кишида в Япония, както и с други официални лица по време на търговската си мисия в четири държави, която се смята за опит на очаквания кандидат за президент от Републиканската партия да подобри дипломатическото си впечатление, предаде Асошиейтед прес.

По време на срещата им в кабинета на Кишида, министър-председателят каза на Десантис, че укрепването на японско-американските връзки е от ключово значение за осигуряването на мира, стабилността и благоденствието на международното общество. Двамата обмениха мнения и по регионални въпроси, се казва в изявление на японското външно министерство.
 

Десантис е смятан за най-големият съперник на бившия президент Доналд Тръмп за номинацията на републиканците за президентските избори догодина. Очаква се той да обяви официално кандидатурата си в началото на следващия месец. Той вече се е срещал с представители на Републиканската партия и прави обиколка в САЩ.

Губернаторът ще посети също Южна Корея, Израел и Обединеното кралство. Той заяви, че визитата му има за цел да укрепи икономическите отношения и да потвърди позицията на щата Флорида като икономически лидер.

Кишида приветства първото посещение на Десантис в Япония и изрази очакванията си, че то ще допринесе за по-нататъшното укрепване на двустранните отношения между Япония и САЩ, както и с Флорида, съобщиха от външното министерство.

По време на двудневната си пвизита в Токио губернаторът на Флорида ще се срещне и с министъра на външните работи Йошимаса Хаяши, както и с директори на предприятия. Очаква се Десантис да се срещне и с южнокорейския премиер Хан Док-су и британския външен министър Джеймс Клевърли. В четвъртък Десантис ще произнесе реч на събитие в Израел по повод 75-годишнината от основаването на еврейската държава. 
 
Габриела Иванова/БТА