Стивън Фагин, посланикът на Съединените щати в Йемен, призова хусите незабавно да освободят задържаните служители на международни организации, както и на американското посолство в Сана, предаде Ройтерс.

Свързаната с Иран йеменска групировка задържа 11 служители на ООН в страната миналата седмица, след като са нахлули в домовете и офисите им, съобщи говорителят на световната организация Стефан Дюжарик.

Посланикът на САЩ осъди задържанията и ги нарече „шокиращи“.

„Хусите дължат благодарност на всички тези йеменци, а не фалшиви обвинения и затвор. Народът на Йемен заслужава нещо по-добро от измислените лъжи на хусите, целящи да подкрепят тяхното жестоко и автократично управление", каза посланик Фагин.

Всички задържани са йеменци. Те бяха задържани от въоръжени служители на разузнаването на хусите, наред с трима представители на финансираната от САЩ продемократична група Национален демократичен институт (НДИ) и трима активисти от местна правозащитна група.

През последните три години хусите задържаха около 20 йеменски служители на посолството на САЩ в Сана. Дипломатическото представителство преустанови дейността си след избухването на гражданската война в Йемен през 2014 г. и завземането на столицата от свързаната с Иран групировка, припомня Ройтерс.

Понастоящем мисията на САЩ в Йемен е базирана в Рияд - столицата на съседна Саудитска Арабия.

(Видеото е илюстративно: "Хамас" прие резолюцията на ООН за прекратяване на огъня)

В понеделник хусите заявиха, че са взели на прицел предполагаема "американско-израелска шпионска мрежа", която включвала бивши служители на посолството на САЩ в Йемен, според телевизионно изявление на Абдел Хаким ал Хайвани, ръководител на разузнаването на хусите.

„Американско-израелската шпионска мрежа в продължение на десетилетия е извършвала шпионска и саботажна дейност в официални и неофициални институции в полза на врага", заяви той.

Хусите атакуват кораби в Червено море в знак на солидарност с палестинците след избухването на войната в ивицата Газа, което доведе до въздушни удари от страна на САЩ и Великобритания срещу йеменската групировка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Божидар Колев/БТА