Похвали и критики от ЕК за напредъка на Западните Балкани и Турция
Похвали и критики от ЕК за напредъка на Западните Балкани и Турция / Reuters

Европейската комисия публикува докладите за напредъка на страните от Западните Балкани и на Турция по пътя към ЕС. Македония най-накрая получи така желаната препоръка за започване на предприсъединителните преговори с Евросъюза. Загреб пък е пред приключване на преговорите и ако запази темпа на реформите, ще завърши преговорите до края на идната година. Пътят на третата официална кандидатка за членство - Турция, се очертава да бъде доста дълъг. За да стигне до края, Анкара ще трябва да засили реформите в рамките на присъединителния процес и да гарантира свободата на словото и религиозните свободи. Подобно на Турция Албания и Босна и Херцеговина имат много път пред себе си, тъй като ще трябва да изпълнят още доста европейски критерии. Според ЕК Черна гора също трябва да продължи с реформите, но тя може да подаде искане да получи статут на страна кандидат. От Комисията отчитат, че значителен напредък е постигнала Сърбия и затова призовават Евросъюза да приложи Преходното търговско споразумение.
 
Европейската комисия препоръча да започнат предприсъединителните преговори между ЕС и Македония. „Страната постигна убедителен напредък и по същество обърна внимание на ключовите приоритети в реформите. Вярвам, че правителството в Скопие ще възприеме това като изключително силен стимул най-после да реши въпроса за името, който продължава вече 18 години", изтъкна еврокомисарят по разширяването Оли Рен.

Поддържането на добросъседски отношения, включително преговорите за взаимно приемливо решение за името под егидата на ООН, остава от съществено значение, каза Рен: „Това сега е наистина по-съществено и по-спешно от когато и да било заради доброто и заради европейското бъдеще на страната, добави еврокомисарят. В Македония са предприети важни реформи в областта на правосъдието, свободата и сигурността. Значителен напредък е постигнат във визовата политика. Има подобрение в областите убежище, борба срещу организираната престъпност и наркотиците".
 
От всички държави в Западните Балкани Хърватия е постигнала най-голям напредък в ключовите политически реформи. Въпреки положителните стъпки Европейска комисия смята, че корупцията в Хърватия се е увеличила. Присъдите са твърде малко, а политиката затруднява разследванията за корупция по високите етажи. В доклада се посочва също, че двустранните въпроси, включително и нерешените гранични въпроси, не би трябвало да възпрепятстват присъединителния процес на страните кандидатки. Ако изпълни условията, Хърватия може още през следващата година да приключи преговорите за присъединяване.
 
За разлика от Хърватия, Турция ще трябва да извърви дълъг път до приемането й в ЕС. Според Европейската комисия Турция ще трябва са засили реформите в рамките на присъединителния процес и да гарантира свободата на словото и религиозните свободи. Сред препоръките на комисията е и нормализирането на връзките с Кипър. В доклада също се отбелязва, че Турция ще трябва да се отнесе справедливо с медийната група "Доган Яън", която критикува политиката на премиера Реджеп Тайип Ердоган. Същевременно Комисията изразява задоволство от подписването на историческото споразумение с Армения и приветства започналата политика на отваряне по кюрдския въпрос. Изтъква се също, че има известен напредък в защитата правата на децата. 

Похвали и критики от ЕК за напредъка на Западните Балкани и Турция
netinfo

Албания бележи напредък в ключовите реформи, но ще трябва да почака за статут на страна кандидат, се посочва в доклада на ЕК. Албания продължава да се бори с корупцията, но тя остава сериозен проблем за страната. Според Брюксел е необходим по-систематичен и стратегически подход в борбата с това явление. Брюксел отчита, че съдебната система продължава да функционира слабо заради недостатъчната независимост, прозрачност и ефективност, които са от ключово значение за ЕС. Реформите в правосъдната система са все още в начален етап. Безпокойство създават и производството и трафикът на наркотици. Балканската държава е постигнала напредък в сферата на държавната администрация. Приета е стратегия за реформиране на администрацията, но нейното прилагане все още не е започнало.
 
Известен напредък в държавната администрация е постигнала и Босна и Херцеговина, въпреки че като цяло администрацията остава силно политизирана. „Искането на Босна и Херцеговина за членство в ЕС може да бъде разгледано само когато се закрие офисът на върховния представител на международната общност", заяви Оли Рен и призова политическото ръководство да постигне споразумение за реформи в конституцията на страната. Тези промени ще направят Босна и Херцеговина функционална държава, на която Брюксел може да гледа като на кандидат за членство в съюза. Пречки според ЕК създават недостатъчните административни ресурси и нестабилният политически климат. Реформите в страната се забавят и от липсата на координация и етническото напрежение.
 
Значителен напредък както в изпълнението на условията за приближаване към ЕС, така и в сътрудничеството с Трибунала в Хага е постигнала и Сърбия. Затова Европейската комисия призова ЕС да приложи Преходното търговско споразумение с Белград. Колкото до възможността за промяна на холандската позиция относно деблокирането на споразумението, по думите на Рен усилията в тази посока продължават. Що се отнася до сътрудничеството на Белград с Трибунала в Хага, ЕК изтъква, че има напредък, който ще продължи и в бъдеще. Същевременно се изтъква, че издирваните от Трибунала Ратко Младич и Горан Хаджич са все още на свобода. В доклада се припомня и решението на страните членки на ЕС Споразумението за стабилизиране и асоцииране да започне да се прилага, след като Сърбия осъществи пълно сътрудничество с Трибунала в Хага.

Европейската комисия е констатирала напредък в областта на човешките права, защитата правата на малцинствата, както и в борбата срещу корупцията. Допълнителни усилия са необходими в борбата с организираната престъпност и осигуряването на независима и ефективна правосъдна система.
 
Черна гора също продължава политическите реформи макар административният капацитет да е слаб и да се нуждае от укрепване, се казва в доклада на Европейската комисия. В него се отбелязва, че парламентарните избори през март са преминали в съответствие с международните стандарти, но са необходими допълнителни усилия за преодоляване на някои слабости. Приоритет е избирателните закони да бъдат приведени в съответствие с конституцията. Освен това Черна гора ще трябва да продължи с реформите особено в онези области, които ще доведат до укрепването на борбата срещу корупцията и организираната престъпност. Според ЕК Черна гора може да подаде искане да получи статут на страна кандидат за членство.
 
Косово успя да запази стабилността в страната, но ситуацията остава крехка, пише в доклада на ЕК. В документа се изтъква, че младата балканска държава е станала член на Световната банка и на Международния валутен фонд. Комисията предупреждава, че основни предизвикателства остават върховенството на закона, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, укрепването на административния капацитет, защитата на малцинствата, засилването на диалога и помирението между общностите. ЕК призовава косовските сърби да участват в местните избори на 15 ноември. Отправя се също призив Косово да заеме конструктивен подход към регионалното сътрудничество.

Похвали и критики от ЕК за напредъка на Западните Балкани и Турция
netinfo