2007 г.

Благодарение на умелото си използване на социални мрежи под формата на блог, Алексей Навални придобива популярност, като документира разследванията си за корупция в държавни петролни компании и банки. Използва хитрата тактика да стане акционер в тях и да задава неудобни въпроси за липси в държавните финанси.

Декември 2011 г.

Фондацията за борба с корупцията на Алексей вече е натрупала значителни следи, разкривайки богатствата на кремълския елит. По-късно същата година той става ключов лидер по време на изборните протести, след като партията на Путин "Единна Русия" печели вота, въпреки че кампанията на Кремъл е помрачена от обвинения в измама.

Юли 2013 г.

Навални е арестуван по обвинения в присвояване и обвинен от руското правителство в измама на стойност 16 милиона рубли (500 000 долара).  Той отрича обвиненията, но е осъден на пет години затвор.

Септември 2013 г. 

Навални е освободен от затвора, за да се кандидатира за кмет на Москва, като завършва на второ след силно подкрепяния от Кремъл Сергей Собянин.

Декември 2018 г. 

Пет години по-късно присъствието на Навални продължава да разстройва Кремъл със своите разкрития и предавания в Ютуб. Прави опит да се кандидатира за президент. Путин обаче забранява кандидатурата му, позовавайки се на присъдата на Навални за присвояване. Тогава Навални призовава руснаците да бойкотират вота, но Путин печели четвърти мандат.

Август 2020 г.

Навални е хоспитализиран в Сибир и поставен в медикаментозна кома след загуба на съзнание по време на полет. Тестовете показват, че той е бил отровен с "Новичок", нервнопаралитично вещество, използвано често в съветската епоха. Кремъл отрича да носи отговорност за атаката. След настояване на близките му и международната общност Русия позволява той да бъде транспортиран за лечение в Германия, където остава няколко месеца.


Януари 2021 г.

Връщайки се в Москва, Навални е задържан на летището. Хиляди хора демонстрират в цяла Русия за освобождаването му. Само два дни по-късно критик номер едно на Кремъл нанася изненадващ удар - в ново разследване Навални обвини Путин, че притежава луксозен дворец на брега на Черно море. Въздействието бе такова, че руският президент бе принуден лично да отрече да притежава въпросния палат. Близо 2-часовото видео е публикувано в YouTube под заглавието “Дворец за Путин. Историята на най-големия подкуп.”

Февруари 2021 г.

Алексей получава присъда от две години и половина за нарушаване на условията на условна присъда, докато се възстановява в Германия. Той е изпратен в наказателна колония.

Август 2023 г.

Присъдата на Навални е увеличена на девет години след осъждане по нови обвинения в присвояване и неуважение към съда. Добавят се и още 19 години затвор със "специален режим" по обвинения в екстремизъм.

Декември 2023 г. 

След като изчезна за две седмици, лидерът на опозицията се намира в наказателна колония в Северна Арктика, известна и като затвора "Полярен вълк".

16 февруари 2024 г. 

Обявено е, че Алексей Навални е починал в затвора.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
BBC