топло време
топло време / iStock/Getty Images
Най-малко половин милион от смъртните случаи всяка година се дължат на екстремните горещини, смятат експерти
Възможно е части от Китай, Индия, Близкия изток, Южна Европа и САЩ да отбележат опасни за здравето температурни рекорди, съобщи Ройтерс. Екстремните горещини причиняват световъртеж, главоболие, треперене, жажда и могат да засегнат здравето на всеки. Тези оплаквания обикновено не са свързани с опасни състояния. 

По-сериозното последствие е топлинният удар, когато температурата на тялото достигне 40 градуса по Целзий. Това изисква спешна медицинска помощ и може да доведе до дългосрочни поражения на вътрешните органи и дори смърт. Симптомите включват учестено дишане, дезориентация, гърчове, повръщане.  

Климатичните промени ще продължават да водят до повишение на температурите, а те, от своя страна, ще водят до повече влажност на въздуха. Влажността пречи на хората да се изпотяват и охлаждат. 

Някои хора са по-уязвими - бебетата, възрастните хора, физически активните и бездомните. Страдащите от респираторни и сърдечносъдови заболявания, както и диабетиците, също са изложени на по-голям риск. 

Много държави не отчитат високите температури като причина за смъртта, което означава, че няма статистика за измерването на риска в отделните общности. 

През 2021 г. изследване, публикувано в "Лансет", оцени, че около половин милион от смъртните случаи всяка година се дължат на екстремните горещини. Това е консервативно изчисление, тъй като липсват данни от по-бедните държави. 

Много европейци се страхуват, че лятото на 2022 г. може да се повтори. Тогава, според учените, горещините са убили 61 000 души. 

Има и други рискове за здравето, причинени от топлинните вълни. Това е размножаването на бактериите и водораслите. Топлината може да доведе до замърсяване на водата и разпространение на болести като холера. Възможно е натравянето с токсични водорасли. 

Топлината поставя в риск и хранителната сигурност. 

Експертите смятат, че съгласно данните на Световната здравна организация (СЗО) от 2030 г. глобалната смъртност ще скочи с 250 000 случая годишно в резултат от следните четири фактора: топлинен стрес, лошо хранене, причинено от хранителната несигурност, малария, диария. 

Горските пожари могат да доведат до опасни нива на замърсяване на въздуха, което да причини възпаление на белите дробове и увреждане на тъканите. Изследванията предполагат, че екстремните горещини и излагането на дим от горски пожар са свързани с преждевременни раждания и поднормено тегло на новородените. 

Топлината води и до увреждания на психическото здраве. Повишените нощни температури пречат на съня на хората и така водят до други негативни последствия за здравето. 
Според експерти повечето смъртни случаи са в началото на лятото, когато човешкото тяло все още не се е аклиматизирало. Рискът в регионите, където хората не са свикнали с екстремни горещини, също е по-висок - включително в някои части на Европа. Работата на открито започва да става опасна и затова някои държави и общини затварят училищата и налагат промяна на работните графици. 

Здравните власти от Индия до САЩ отправят предупреждения да се избягва престой на открито и за необходимостта от хидратация. Властите изграждат и охлаждащи центрове, раздават вода или предоставят безплатен достъп до климатизирания градски транспорт. 

Учените съветват работниците да почиват повече и да се преобличат. Важно е да бъдат наглеждани уязвимите и възрастните хора.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Розалия Благоева/БТА