/ БГНЕС
Службата на ООН за правата на човека изрази тревога за това как Иран се отнася към задържани протестиращи и каза, че властите отказват да предадат някои от телата на убитите, предаде Ройтерс.

Смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана от полицията миналия месец, предизвика протести, превърнали се в едно от най-големите предизвикателства за властта на духовниците, ръководещи Иран от революцията през 1979 година.

Нови безредици в Иран взеха поредна жертва

Правозащитни групи твърдят, че най-малко 250 протестиращи са били убити, а хиляди - арестувани.

"Ставаме свидетели на много лошо отношение, но също така на тормоз над семействата на протестиращите", заяви на пресконференция в Женева Равина Шамдасани, говорителка на Службата на Върховния комисар за правата на човека, позовавайки се на множество източници.

"Особено тревожна е информацията, че властите преместват ранени протестиращи от болници в центрове за задържане и отказват да предадат телата на убитите на техните семейства", добави тя.

Шамдасани също така заяви, че в някои случаи властите са поставили условия за предаване на телата и са искали от семействата да не организират погребения или да не разговарят с медиите. Освен това на задържани протестиращи понякога е била отказвана медицинска помощ.
БТА