Оли Рен призова Италия да постигне стабилност в името на Европа
Оли Рен призова Италия да постигне стабилност в името на Европа / снимка: Gulliver/Getty Images

Еврокомисарят за икономическите и валутните въпроси Оли Рен призова Италия да възстанови политическата си стабилност, като подчерта, че бъдещето на Европа също е заложено на карта, предаде ДПА.

„Италия е третата по големина икономика в еврозоната и влиянието от това, което се случва в Италия, не свършва до границите на страната”, казва Рен в предварително разпространена реч пред Евро-американския пресклуб в Париж. „Напредъкът или липсата на напредък, постиженията или липсата на постижения на Италия са също и на Европа”, допълва еврокомисарят.

„Искам да изразя силната си надежда, че Италия ще се върне към политическа стабилност възможно най-скоро, за да може да вземе многото важни решения, необходими за възстановяване на растежа и заетостта”, отбелязва Оли Рен.

Междувременно Силвио Берлускони се бори да удържи единството в десноцентристката си партия преди утрешния парламентарен сблъсък, който ще реши съдбата на правителството на премиера Енрико Лета, предаде Ройтерс. Източници от левоцентристката Демократическа партия на Лета заявиха, че той още не е решил дали да поиска вот на доверие в парламента утре или да връчи оставката си на президента Джорджо Наполитано, ако смята, че не би го спечелил.

Решението на Лета ще зависи от развитията в десноцентристката партия на Берлускони „Народ на свободата”, която е на ръба на разцеплението, след като 77-годишният медиен магнат изтегли министрите си от управляващата коалиция през уикенда.

Политическото напрежение в Италия нарасна, след като през август Берлускони бе осъден за данъчна измама, което може да доведе до изгонването му от парламента. Той многократно е заплашвал да свали правителството на Лета и да предизвика предсрочни избори, в случай че бъде лишен от сенаторското си място, отбелязва БТА.

Ситуацията се усложнява допълнително от несигурността около изхода на евентуален вот на доверие. Група от около 20 депутати от „Народ на свободата” обмислят да се отцепят в своя парламентарна група и да подкрепят правителството. Демократическа партия на Лета има мнозинство в долната камара на парламента, но в Сената ще се нуждае от поне 20 гласа от „Народ на свободата” или други партии. Премиерът обаче даде да се разбере, че спечелването на вот на доверие само с няколко гласа мнозинство няма да е достатъчно, за да има възможността да извърши реформи и да контролира  държавните финанси.