Оли Рен напуска Еврокомисията
Оли Рен напуска Еврокомисията / снимка: БГНЕС

Досегашният еврокомисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен е подал оставка от поста си в Европейската комисия и ще бъде заместен от Юрки Катайнен. Това съобщи на пресконференция председателят на ЕК Жозе Барозу. Рен ще бъде евродепутат от 1 юли, съобщава БТА.

Барозу коментира няколко основни теми от започващото утре двудневно заседание на Европейския съвет. Той не се ангажира с прогноза дали държавните и правителствените ръководители на ЕС биха предприели допълнителни наказателни мерки срещу Русия. Европейските лидери трябва да определят какво са готови да направят. ЕК си свърши работата за подготовката на план за нови твърди мерки, но решението е на правителствата в ЕС. Имам лично мнение, но засега преценявам, че е по-добре да не го споделям открито. Ще запозная с него Европейския съвет. Трябва да останем единни, с обща позиция за следващите стъпки в навечерието на Европейския съвет, заяви Барозу.

По повод очакваните дискусии в петък за определянето на председателя на следващата Европейска комисия и исканията на Лондон Барозу заяви, че очаква договорите на ЕС да бъдат спазени. Каквото и да бъде решението, то трябва да бъде напълно съобразено с договорите, коментира той по повод настояването номинирането на кандидат за председател на ЕК да бъде подложено за първи път на гласуване от Европейския съвет. В интерес на ЕС е Великобритания да остане в Общността и очаквам, независимо от дискусиите и резултата, това да не повлияе на бъдещето на Великобритания в ЕС, добави Барозу.

По повод предстоящото в петък подписване на споразуменията за асоцииране с Грузия, Молдова и Украйна председателят на ЕК коментира, че това е исторически момент за тези държави и за Европа. Миналата есен (след несъстоялото се подписване с Украйна) бе направена оценка за провал на политиката на ЕС по Източното партньорство. Подценено бе желанието на хората в тези държави да сътрудничат с ЕС, коментира председателят на ЕК.

За тези три държави подписването ще бъде признание за постигнатите в последните години достижения в европейски дух. Тези споразумения не са панацея, всичко зависи от тяхното приложение. Тези споразумения са за нещо, а не против някого, отбеляза Барозу. Това са три суверенни и независими държави, които имат правото сами да определят своето бъдеще, добави той. Приветстваме стъпката, с която президентът Владимир Путин поиска прекратяване на правото да използва руска военна мощ в Украйна. При всякакви събития трябва да продължим политиката си за подкрепа на Украйна и на непризнаване на присъединяването на Крим към Руската федерация. Трябва да останем внимателни към нашето Източно партньорство, особено след подписването на споразуменията за асоцииране, посочи Барозу.