/ БГНЕС
Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро)
Американците Джон Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино спечелиха Нобеловата награда за химия за разработването на литиево-йонните батерии, съобщи сайтът Nobelprize.org.

Нобелов лауреат не изключва съществуването на живот на други планети

Тези леки, зареждащи се и мощни батерии сега се използват навсякъде - от мобилните телефони и лаптопите до електрическите автомобили. Те променят коренно живота ни, откакто навлизат в употреба през 1991 г.

Започва Нобеловата седмица

БГНЕС

Миналата година Нобелова награда за химия спечелиха Франсес  Арнолд, Джордж Смит и Грегъри Уинтър за "овладяване на мощта на еволюцията".

Учени, разкрили тайни на Вселената, си поделят Нобеловата награда по физика

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Лауреати на Нобеловата награда за химия с голяма известност са Сванте Арениус (1903), Ърнест Ръдърфорд (1908), Мария Кюри (1911), Ирен и Фредерик Жолио-Кюри (1935).

БГНЕС

Нобеловите награди ще бъдат връчени на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10 декември, в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).

БГНЕС

Нобеловата награда за мир - кой може да бъде номиниран?

Миналата година Нобелова награда за химия спечелиха швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън за разработване на криолектронна микроскопия, която революционизира биохимията. 
БТА