Навършват се седем години от убийството на Зоран Джинджич
Навършват се седем години от убийството на Зоран Джинджич / снимкa: БГНЕС

Днес се навършват седем години от убийството на сръбския премиер и лидер на Демократическата партия Зоран Джинджич, предават сръбските агенции.

Венци на гроба ще положат съпругата му и сръбският президент Борис Тадич, членове и симпатизанти на Демократическата партия и на други политически формации. Премиерът Мирко Цветкович и членовете на правителството ще положат венец на паметната плоча на Джинджич в двора на правителствената сграда.

Джинджич бе убит пред сградата на сръбското правителство на 12 март 2003 година. Той беше първият демократичен премиер на Сърбия. Правителството на премиера Джинджич бе избрано на 21 януари 2001 година след демократичните промени през 2000 година и идването на власт на Демократичната опозиция на Сърбия /ДОС/.

По време на неговия мандат започна процесът на демократизация на обществото и коренните икономически и социални реформи. Според оценка на западни дипломати Джинджич е допринесъл за изграждането на добри отношения с всички западни страни, особено със САЩ, след период на дългогодишна нестабилност.

Правителството на Зоран Джинджич се обявяваше твърдо за сътрудничество с Хагския трибунал и по време на неговия мандат бяха арестувани няколко лица, обвинени от трибунала, сред които и бившият президент Слободан Милошевич.

"Джинджич беше олицетворение на новото лице на Сърбия и бе носител на ускорена демократизация и развитие на Сърбия, които бяха спрени с политическия атентат", заяви по повод годишнината за ТАНЮГ председателят на Социалдемократическата партия на Сърбия Жарко Корач. "Със сигурност на Сърбия днес е много по-тежко без неговата енергия и оптимизъм. Нека си спомним за неговата смелост и решимост да се конфронтира с тези, които не искат Сърбия да се променя. На Сърбия липсва ази негова смелост", каза Корач.

Няколко часа след убийството на Джинджич, по предложение на правителството, и.д. президент на Сърбия и председател на парламента Наташа Мичич обяви извънредно положение в Сърбия и издаде наредба за специалните мерки, които се прилагат по време на извънредното положение. Тази ситуация продължи до 22 април, когато извънредното положение бе отменено по предложение на правителството.

Зоран Джинджич бе погребан на 15 март в Алеята на великите личности в присъствието на над 70 чуждестранни държавни делегации. В погребалното шествие по улиците на Белград се включиха стотици хиляди граждани.

По време на полицейската акция Сабя на 25 март бе арестуван убиецът на премиера бившият заместник-командир на Частта за специални операции Звездан Йованович, неговите помощници и още няколко членове на частта, както и повечето членове на Земунския и други кланове в страната, пише БТА. Хвърлена бе светлина и върху някои неразрешени убийства от изминалите години.

Специалният съд за борба с организираната престъпност в Белград осъди убийците на премиера на 40 години затвор - най-тежката присъда в Сърбия.