/ БГНЕС
Бившият египетски президент Мохамед Морси, починал по време на съдебно заседание, бе погребан в столицата Кайро при пълна дискретност и засилени мерки за сигурност, предаде АФП. Организации за защита на правата на човека и британски депутат поискаха да бъде направено независимо разследване на смъртта на 67-годишния ислямист. Той бе вкаран в затвора, след като бе свален от власт през юли 2013 г. от Абдел Фатах ас Сиси, по онова време началник на армията, а сега президент на Египет.

Египетските медии съобщиха за погребението съвсем лаконично, а някои вестници дори не споменаха, че е бил държавен глава от 2012 г. до 2013 г.

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Морси, който произхожда от организацията "Мюсюлмански братя", обявена за незаконна в Египет, бе първият демократично избран президент в тази страна след Арабската пролет през 2011 г., когато, след 30 години на власт, бе свален държавният глава Хосни Мубарак.

Но в държава, където властите извършиха тежки репресии срещу опозицията, малцина жители коментират открито смъртта на Морси, отбеляза АФП. За сметка на това в Турция, която открито подкрепя "Мюсюлмански братя", хиляди хора участваха в Истанбул в обща молитва в памет на Морси. Погребението бе извършено през нощта в източния квартал на Кайро "Мединат Насър", отцепен от полицаи, които проверяваха всяка кола, преминаваща в околността. Никакви журналисти не бяха допуснати до гробището, а само десетина души от семейството присъстваха на погребението.

Синът на Морси, Ахмед, каза, че службите за сигурност са отказали молбата да бъде погребан в семейното гробище в родния му град в провинция Аш Шаркия, предаде П.

Доживотен затвор за лидера на движението Мюсюлмански братя

Известно е, че Морси е страдал от диабет, а в затвора често е бил държан в пълна изолация и рядко са били допускани хора на свиждания при него. Докато бе държан под стража, Морси продължи да се явява в съда по различни обвинения. Движението "Мюсюлмански братя" обвини правителството, че го е убило, като го е държало с години при лоши условия в затвора. Реакция имаше и от страна на Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН. Тя призова за "бързо, безпристрастно, усърдно и безпристрастно" разследване на причината за смъртта.

Кончината на бившия президент "е показателна за неспособността на Египет да се отнася към затворниците съгласно египетското и международното право", каза в комюнике британският депутат Криспин Блънт. "Египетското правителство е длъжно да обясни злощастната му смърт", добави той в комюнике.
БТА