Мит Ромни спечели гласуването в Айова за президентската кандидатура на републиканците
Мит Ромни спечели гласуването в Айова за президентската кандидатура на републиканците / снимка: Reuters, архив
Мит Ромни спечели гласуването в Айова за президентската кандидатура на републиканците
48684
Мит Ромни спечели гласуването в Айова за президентската кандидатура на републиканците
  • Мит Ромни спечели гласуването в Айова за президентската кандидатура на републиканците

Бившият губернатор на щата Масачузетс Мит Ромни спечели първия тур на вътрешнопартийните избори на Републиканската партия за номинация за президент на САЩ. Той изпревари бившия сенатор от Пенсилвания Рик Санторъм само с осем гласа, докато консервативният конгресмен от Тексас Рон Пол остана на трето място. Това беше първият тур от гласуването в Републиканската партия, което ще се проведе във всеки един от 50-те щата и 6-те територии на Америка, и от които ще се провъзгласи кандидата, който ще се яви срещу Барак Обама на 6 ноември тази година.

Ромни и Санторум спечелиха по 25% от гласовете на регистрираните гласоподаватели от Републиканската партия в щата Айова. Ромни спечели 30 015 гласа - само 8 гласа повече от Санторум. От самото начало на кампанията Ромни е сочен за фаворит сред кандидатите на републиканците в президентската надпревара. В последните месеци обаче популярност набира и Рон Пол.

Българският журналист Огнян Дъскарев, който от дълги години живее в Америка, обясни пред Дарик значимостта на тези партийни събрания за избиране на кандидат-президент, наречени „Кокуси” („Caucuses”). „Те са важни, защото дават насока за това, което ще се случи в последствие. Те са важни и от психологическа гледна точка, тъй като победителят днес Мит Ромни макар и само с осем гласа, вероятно ще победи и в Ню Хемпшир, където ще бъдат следващите избори”, коментира той.

Бившият бизнес консултант Мит Ромни, който принадлежи към Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, е популярен сред консерватори. По време на републиканските кокуси-събрания през 2008 г. той завършва на второ място след Джон МакКейн. Завършилият изненадващо в Айова на второ място Рик Санторум е силно подкрепян от религиозната десница. Той е юрист, който миналата седмица заяви, че като президент ще бомбардира ядрените съоръжения в Иран, ако Техеран не позволи достъп на международни инспектори.

Останалият на трето място в Айова с 22% от гласовете Рон Пол е бивш гинеколог, който следва силно либертариански убеждения, т.е. свобода на индивида и минимално участие на държавата в икономиката и обществения живот. Неговият прякор в Конгреса е „Д-р Не”, тъй като много рядко подкрепя проектозакони - според едно проучване начинът, по който Пол е гласувал в Конгреса го прави най-консервативният конгресмен от 1937 г.

Бившият председател на Конгреса Нют Гингрич получи изненадващо малко гласове в Айова и завърши на четвърто място с едва 16% от гласовете. Гингрич, който е политически консултант и бивш учител по история и география обеща, че няма да се отказва от президентската кампанията. Тексаският губернатор Рик Пери завърши на пето място с 13% от гласовете. Макар и популярен, неговата кандидатура преживя няколко спънки, сред които беше и негов гаф, в който качи клип в социална мрежа в интернет. Клипът, в който Пери се провъзгласява срещу хомосексуалистите в армията, е получил повече от половин милион „нехаресвания” в сайта.

На шесто място с 6% остана Мишел Бакман, конгресмен от Минесота. Тя е член на Движението „Чаено Парти”, което е консервативно-либертарно движение, което подкрепя дръзки намаления във федералния бюджет и е срещу високите данъци.

След вчерашния кокус в Айова следват кокусите на републиканската партия в щатите Ню Хемпшир на 10 януари, в Южна Каролина (21 януари), и във Флорида (31 януари). Последният щатски кокус ще се проведе в Юта на 26 юни.