/ Gulliver/Getty Images
Кашончета с маски, шишенца с дезинфектант и надпис "Моля носете маска" обозначават входа на физкултурен салон в град Яцуширо, убежище за жители, бягащи от опустошителните наводнения, връхлетели Югозападна Япония през последните дни, разказва Ройтерс.

Вътре в самия салон са поставени картонени прегради, които да отделят 233-те зони за спане на евакуираните хора, а с друга табела те биват инструктирани всяка сутрин да си мерят температурата и после да стерилизират термометрите.

Тези мерки показват колко трудно е за Япония да се справя с природните бедствия във времената на коронавируса.

Най-малко 55 загинали в Япония заради наводненията

Японските власти от месеци предупреждават администрациите по места да включат мерки срещу коронавируса в своите приготовления за реакция при бедствия. Жителите се призовават да търсят убежище при роднини и приятели и ако е възможно, да избягват пренаселените евакуационни центрове.
 

Gulliver/Getty Images



Заразяването с коронавируса обаче е последното нещо, за което 78-годишната пенсионерка Аико Ишимура е мислила, когато в понеделник съседите й почукали на вратата, за да я известят за заповедта за евакуация.

Ишимура, която живее сама, възнамерявала да намери у дома подслон от бедствието.

"И това е, просто дойдохме така, както си бяхме. Толкова бързахме да дойдем тук, че не си взехме нищо със себе си", каза тя пред Ройтерс. "Изобщо не бях притеснена за коронавируса, изобщо", добави тя.

"Тук поначало нямаме много случаи. Дори изобщо не участваме в цялото това нещо с носенето на маските", каза Ишимура, макар да казва, че все пак държи маска в джоба си.

В префектура Кумамото, където се намира Яцуширо, са открити само 49 от общо над 20 000 случая на коронавирус в Япония, по данни на японската телевизия.

За сравнение те наближават 7000 в Токио, където случаите сред 14-милионното му население, отново бележат ръст.

Почти 1,3 милиона японци от остров Кюшу може да бъдат евакуирани заради дъждовете

Миса Мацуда, 48-годишна медицинска сестра, свикнала с ежегодните наводнения в региона, също възнамерявала да си остане у дома. Но в понеделник сутринта с ужас видяла как, като отворила вратата, местната река вече течала само на няколко метра от къщата ѝ.

"Мислех, че няма как водата да достигне нашата къща, понеже тя е разположена малко по-нависоко", каза тя.

В последно време бедствията вследствие на екстремни метеорологични условия се превръщат в нещо все обичайно за Япония. Миналата година тайфунът Хагибис взе близо 100 жертви, година, след като в Западна Япония над 200 души загинаха при най-големите наводнения от десетилетия.

Мацуда каза, че не е особено притеснена от коронавируса, защото се вземат най-важните мерки за безопасност, но все пак се опасява, че жителите ще започнат да се събират, за да си говорят, създавайки тъкмо онези условия на пренаселено пространство, за които властите казват, че увеличават риска от заразяване.

Общинският представител Таканобу Оно заяви, че капацитетът на евакуационния център е сведен до 300 души, въпреки че максималният брой, който може да побере е 500. Но по думите му приоритетът е да бъде опазен животът на евакуираните.

"Някои от тях току-що са се спасили на косъм", каза той. "Реалността е, че коронавирусът не е чак такава грижа за тях. Затова предприемаме мерките, които трябва, но без да сме прекалено строги", добави Оно.

Около 60 души са загинали или има опасения, че са загинали при наводненията или свлачищата, предизвикани от проливните дъждове, връхлетели югозападния остров Кюшу, включително префектура Кумамото.

Жертвите на проливните дъждове в Япония вече са десетки (ВИДЕО/СНИМКИ)

Експерти по справянето с бедствия заявиха, че убеждават хората, че е от жизненоважно значение да се евакуират рано и да си намерят алтернативен подслон, но са съгласни, че убеждаването на хората да планират занапред често пъти е трудно.

"Не спираме да им казваме: "Следете картата с актуалната информация за риска за вашия регион", заяви Масако Йонеда от Японската научна мрежа за намаляване на риска от бедствия, която през май издаде спешно предупреждение по въпроса. "Но въпреки всичко, все още има хора, които не я следят."
БТА