Луганска и Донецка област получиха специален статут, опълченците - амнистия
Луганска и Донецка област получиха специален статут, опълченците - амнистия / БГНЕС

Украинският парламент прие закон, предоставящ специален статут на части от източните Донецка и Луганска област. За проекта, внесен от президента Петро Порошенко, гласуваха 277 депутати при минимално необходими 226 гласа, съобщи ИТАР-ТАСС. Документът "За специален ред в местното самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област" е предвиден в договореностите, постигнати на 5 септември в Минск. Законът предвижда изборите на органи на местно самоуправление в указаните в него територии да се състоят на 7 декември.

Жителите на Донецката и Луганската област получават правото свободно да използват в обществения и частния живот руския и всеки друг език и предполага правото на "езиково самоопределение". Предвижда се също създаване на "различно от общия икономически режим осъществяване на стопанска и инвестиционна дейност", създаване на народни милиции в посочените в закона райони на двете източни области Посочените в закона територии получават специален статут за следващите 3 години. "През това време ще имаме възможност да решим въпросите, засягащи по-дълбоката децентрализация", което ще наложи и промени в конституцията, каза Порошенко, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Парламентът в Киев прие и закон за амнистия на участниците в сраженията в Източна Украйна. За внесения също от президента проект "За недопускане на на преследване и наказания срещу лица участници в събитията на територията на Донецката и Луганската област" гласуваха 287 депутати при минимално необходими 226 гласа. В документа са описани условията, при които се освобождават физическите лица от наказателна и административна отговорност.

Порошенко бе заявил предварително, че законопроектът му не обхваща "престъпници, извършили престъпления по текстовете от наказателния кодекс за "умишлено убийство, тероризъм, покушение срещу живота на държавен чиновник, служител от правоохранителните органи или съдия", както и за "изнасилване, мародерство, поругателство на загинали, поругателство на паметници" и "много други членове, призовани да гарантират целостта на Украйна".

Председателят на т.нар. Върховен съвет на самообявилата се Луганска народна република Алексей Карякин окачестви като "стъпка в правилната посока" приемането на закона за особения статут на Донбас. Той отказа да навлиза в подробности, докато законът не влезе в сила и не бъде преведен на руски език. Но Карякин изтъкна като важен елемент в закона това, че ще бъдат създадени "независими милиции" и това ще придаде на "опълченците международна легитимност" и никой няма да може да ги нарича "терористи".

Вицепремиерът на т.нар. Донецка народна република Андрей Пургин също отбеляза, че някои елементи на закона за особения статут "може да бъдат приети и да помогнат за мирното съвместно съществуване с Украйна". като пример в това отношение той посочи социокултурните и икономическите аспекти на закона. "В този момент изхождаме от това, че не се планират никакви политически отношения с Украйна", подчерта Пургин.

Говорителката на дипломатическата служба на ЕС Мая Кочиянчич заяви в Брюксел, че приетият в Киев закон за особения статут на някои територии в Източна Украйна е в съответствие с договорения в Минск мирен план.

Източник: БТА