Либия е близо до оръжейни сделки с Франция, които се подготвят отдавна
Либия е близо до оръжейни сделки с Франция, които се подготвят отдавна / netinfo

Либия е близо до подписване на сделки за закупуване на противотанкови ракети "Милан" и радиосистеми "Тетра" от Европейският авиационен и отбранителен консорциум (ЕАДС) дни след визитата в Триполи на френския президент Никола Саркози, съобщи френското правителство, цитирано от осведомителните агенции.

Франция нееднократно отрече твърденията, че сделките са били договорени в замяна на освобождаването на българските медици часове преди визитата на Саркози.

Министърът на отбраната Ерве Морен заяви, че основата за сделките е била положена при предишното правителство, което е одобрило продажбата на противотанковите ракети още през февруари, преди победата на Саркози на президентските избори през май.

Ерве Морен уточни, че Либия е подписала писма за намерения да купи от ЕАДС противотанкови ракети и радиосистеми.

На въпрос на радио Ер Те Ел дали са подписани договори за покупка на тези системи, Морен отвърна: "Не са подписани официално. Има писмо за намерение, в което Либия казва, че иска да купи ракети "Милан". Има и писмо за намерение за купуване на радиосистеми."

ЕАДС съобщи, че съвместното й предприятие с британската БАЕ Системс и италианската Финмеканика е финализирало споразумение да продаде на Либия противотанкови ракети "Милан". Консорциумът добави, че са напреднали и преговорите за радиосистемите.

"Предстои либийският клиент да подпише договора за ракетите и ЕАДС е доволен, че преговорите ще бъдат завършени", се казва в разпространената днес декларация на консорциума.

Компанията не посочва за какви пари става дума, но според либийски източник, цитиран от Франс прес, двете сделки ще са на обща стойност 296 милиона евро (402 милиона долара).

Опозиционната Социалистическа партия поиска парламентарна комисия да разследва дали оръжейните сделки и обещаният ядрен реактор на Либия по време на визитата на Саркози са свързани с освобождаването на българските медици.

"Има и един друг въпрос, който няма нужда да се разследва от комисия, а именно, трябва ли да сключваме оръжейни сделки със страна като Либия, управлявана от Кадафи", заяви лидерът на социалистите Франсоа Оланд пред радио Франс ентернасионал.

Оланд добави, че според него има сериозен проблем в начина, по който се управлява Франция. Как можем да допуснем в една демокрация Кадафи-син да ни уведомява за договор за продажба на оръжия, министерството на външните работи да не знае нищо за това, а министерството на отбраната да говори само за писма за намерения, аргументира се той. Оланд подчерта, че в демократична страна като Франция прозрачността трябва да е правило.

Пръв за бъдещите либийски покупки на оръжие съобщи най-големият син на либийския ръководител Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, пред вестник "Монд".

Високопоставен либийски източник заяви вчера, че са подписани договори за поръчки на противотанкови ракети и комуникационни системи общо за 296 милиона евро (402 милиона долара).

Министърът на отбраната Морен заяви, че целта на критиките на социалистите е да дискредитират участието на Саркози в освобождаването на медиците след мисията в Триполи на съпругата му Сесилия.

"Свидетели сме на нещо като процедура за отричане на един безспорен френски дипломатически успех", посочи Морен, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Саркози Давид Мартинон обясни, че никаква сделка не е била предлагана в замяна на освобождаването на медиците, но допълни за френското радио, че визитата на Саркози е подобрила климата между двете страни и може да е помогнала да се ускори сделката с ЕАДС.