Гренландия
Гренландия / iStock/Getty Images
Учени регистрираха рекордно свиване на ледената покривка на Гренландия през изминалата година и то се оказва най-голямото, откакто се водят наблюдения, предаде Ройтерс.

Голямото топене е било предизвикано не само от топлите температури, но и от процесите на атмосферната циркулация, които са станали по-чести заради климатичните промени. А тези атмосферни явления не се взимат под внимание.

"Разрушаваме само за десетилетия онова, което се е изграждало в продължение на хилядолетия, отбелязва Марко Тедеско от Колумбийския университет, автор на проучването. Това, което творим тук, ще се отрази пагубно на всеки човек по света!"

Ледената покривка на Гренландия, която е втора по площ в света, е регистрирала най-голямото си свиване на повърхностна маса, откакто се водят наблюдения от 1948 година насам. То се измерва със загубата миналата година на около 600 милиарда тона вода.

Това се равнява на покачването на Световния океан с 1,5 милиметра. Ледената покривка е налична в над 80 процента от площта на Гренландия и при пълно разтапяне би могла да повиши нивата на моретата cъc 7 метра.

Гренландия е допринесла за 20-25-процентното покачване на глобалното равнище на моретата през последните няколко десетилетия. По думите на Тедеско, ако въглеродните емисии продължат да растат, този дял може да скочи на 40 процента през 2100 година.
Повечето модели за топенето на ледовете в Гренландия не вземат предвид атмосферните циркулационни процеси. Това означава, че те значително подценяват бъдещото топене на ледената покривка. "Това на практика означава, че пропускаме около половината от процесите на топенето", предупреждава Тедеско. 
БТА