/ БГНЕС
"Нашата позиция като правителство е, че преговорната рамка трябва да бъде многостранен документ, съдържащ рамка за преговори за присъединяване към ЕС като организация на страните-членки, а двустранните въпроси трябва да се решават двустранно със страните, с които съществуват", каза премиерът Димитър Ковачевски в отговор на журналистически въпрос дали страната е променила позицията си, че няма да приеме двустранните въпроси да влязат в Преговорната рамка.

„Преговорната рамка е многостранен документ, който трябва да бъде одобрен от всички държави-членки на ЕС и който след това се представя на страната-кандидатка. Този документ трябва да отразява посоката и правилата, според които процесът на договаряне, присъединяване и отваряне на различни глави трябва да протича в хода на процеса, за да се хармонизира страната с всички аспекти на ЕС. Като се има предвид, че пътят ни към европейската интеграция и преди интеграцията в НАТО беше изпълнен с двустранни въпроси, първо с въпроса с Гърция, за който имаме Преспанско споразумение и второ - споразумението относно двустранните въпроси с България, ние като правителство сме на мнение, че Преговорната рамка трябва да бъде многостранен документ, който се обсъжда и в който се създава рамка за преговори по отношение на присъединяването към ЕС като организация на държавите-членки, докато двустранните въпроси трябва да бъдат решени на двустранно ниво със страните, с които съществуват, каза Ковачевски на съвместна пресконференция с финландския си колега Сана Марин.

Никола Димитров: Френското предложение не води РСМ към членство в ЕС

Той добави, че Споразумението с България и Преспанското споразумение с Гърция също съществуват за решаване на двустранни въпроси и изрази надежда, че ЕС ще приеме Преговорна рамка, която да отразява многостранния характер на документа.

„От разрешаването на съществуващите отворени въпроси, както показва опитът на други страни, които са се присъединили към ЕС и са имали отворени двустранни въпроси със страни, които вече са членки на Съюза, зависи и напредъкът в преговорите след като те започнат“, каза премиерът Димитър Ковачевски.

Радев: Досега съм назначил 3 служебни кабинета и те се справиха

По повод протокола от българското външно министерство Ковачевски каза, че все още не е пристигнал в македонското външно министерство.

Той поясни, че протоколът не е отделно споразумение, а всъщност е статутът и по-нататъшните стъпки, които трябва да се предприемат във връзка с прилагането на Споразумението за добросъседство с България и задълженията, поети в това споразумение от Северна Македония и България.

„Протоколът е работа на МВнР и на експертните групи по отношение на това докъде са стигнали с определени въпроси. Протоколът е подписан на ниво Министерство на външните работи и казва какво е постигнато до момента и какво предстои в следващата фаза“, каза премиерът Димитър Ковачевски.
БГНЕС