Кофи Анан пристигна в Сирия
Кофи Анан пристигна в Сирия / Reuters

Специалният пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан, който пристигна в Сирия за разговори със сирийския президент Башар Асад и с представители на опозицията, заяви, че е потресен от касапницата в Хула, съобщи Франс прес.

"Шокиран и ужасен съм от трагичните събития отпреди два дни", заяви пред журналисти Анан при пристигането си в Дамаск във връзка с клането в града в Централна Сирия в петък, при което бяха убити повече от сто души, включително около петдесет деца. "Това е отвратително деяние с дълбоки последици", добави той.

Емисарят пристигна в Дамаск, за да разговаря с президента Асад и висши сирийски представители. Той ще се срещне също с представители на опозицията и на гражданското общество, както и с ръководителя на наблюдателската мисия на ООН в Сирия Роберт Муд, посочи говорителят му Ахмад Фаузи.

Посещението на Анан - второ, откакто беше избран за специален пратеник преди три месеца - започва ден след като Съветът за сигурност на ООН заклейми действията на сирийския режим. В декларация, приета единодушно на извънредно заседание на Съвета, петнадесетте страни членки осъдиха масирания танков и артилерийски обстрел на жилищен район в Хула, извършен от правителствените сили. Очаква се утре Анан да се срещне със сирийския президент Асад. "Съветът за сигурност категорично осъди убийствата, потвърдени от наблюдателите на ООН, на десетки мъже, жени и деца и раняването на още стотици в село (Хула) край Хомс при нападения, при които правителствената артилерия и танкове са обстрелвали жилищен квартал", се казва в цитирана от Ройтерс декларация на председателя на Съвета. Този документ на Съвета няма обвързващ характер.

Съветът за сигурност осъди също така убийствата на цивилни чрез стрелба от близко разстояние и чрез тежко физическо малтретиране, се казва в декларацията, прочетена след тричасовото извънредно заседание на Съвета от заместник-посланика на Азербайджан в ООН Тофик Мусаев.

Подобно жестоко използване на сила срещу цивилно население е нарушение на международното право и на задълженията на сирийското правителство, посочени в резолюциите на Съвета за сигурност, се посочва в декларацията.

Кофи Анан пристигна в Сирия
netinfo

Не може цялата вина за трагедията в сирийското село Хула да се възлага на сирийските власти, защото правителствените войски не се влизали в Хула, заяви от своя страна заместник-постоянният представител на Русия в ООН Александър Панкин, предаде ИТАР-ТАСС. Той каза това пред руски журналисти, след като Съветът на сигурност, събрал се на извънредно заседание, единодушно прие декларация, осъждаща убийствата на над сто души в Хула, включително много деца.

За видяното в сирийското село пред Съвета чрез видеоконферентна връзка докладва ръководителят на наблюдателската мисия на ООН в Сирия Роберт Муд.

Панкин изтъкна, че по думите на Муд причина за смъртта на десетки мирни жители на сирийското село е било, от една страна, използването на тежка артилерия и танкове, а от друга - огнестрелни рани в главата от близко разстояние и признаци на явно физическо насилие. Според руския дипломат "остава неясно какво е провокирало събитията и каква е била тяхната последователност". Ясно е, че случилото се не е в интерес на тези, които искат мирно уреждане в Сирия, ясно е, че тези действия пряко или косвено са насочени срещу мисията на Кофи Анан, срещу политическия диалог, заяви Панкин. Той не изключи възможността събитията в Хула да са "резултат от провокация", защото случилото се е не е в интерес на сирийското правителство в навечерието на посещението на Анан в Сирия.

Иран също осъди клането в сирийското село Хула, но положи усилия да оневини режима в Дамаск, въпреки че ООН посочи за виновник силите на сирийското правителство, предаде Франс прес.

"Ислямска република Иран осъжда тази съмнителна акция и заявява, че е необходимо да се установи кой носи отговорност за нея", каза говорителят на иранското външно министерство Рамин Мехманпараст. "Всяка чуждестранна намеса, терористичните и подозрителните акции са обречени на неуспех", добави той.

Съветът за сигурност на ООН заклейми в неделя сирийското правителство, отговорно според него за трагедията в Хула. "Правителствената артилерия и танкове предприеха серия обстрели срещу жилищен квартал" от това градче в Централна Сирия, цитира АФП декларация на председателя на Съвета. Опозицията също обвини силите на режима. Дамаск обаче отхвърли "изцяло каквато и да било отговорност на правителството за това терористично клане, насочено срещу жителите", и заяви, че започва разследване.

Режимът в Дамаск е основен съюзник на Иран в региона и Техеран винаги твърдо е заставал на негова страна в конфликта с въстаниците, отнел според опозицията за 14 месеца живота на повече от 13 хиляди души в Сирия, предава БТА. Западът неведнъж обвини Иран, че изпраща на сирийското правителство оръжия и експерти, за да му помогне да потуши въстанието. Техеран обаче неизменно отрича. Ислямската република на свой ред обвинява западните и арабските страни, че се стремят да свалят режима на президента Башар ал Асад, посочва агенцията.

Кофи Анан пристигна в Сирия
netinfo

Израел и Китай осъдиха масовото убийство в сирийския град Хула. Това стана на фона на ескалацията на насилието в страната, въпреки че там официално е в сила прекратяване на огъня.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди клането в Хула, предаде ДПА, като се позова на изявление на неговата канцелария. Нетаняху изрази отвращение от продължаващото избиване на "невинни цивилни" от силите на режима на президента Башар ал Асад. Иран и Хизбула са неразделна част от тези зверства, увери той и призова света да се намеси, за да спре насилието в Сирия.

Китай също осъди клането в Хула, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на говорителя на китайското министерство на външните работи Лю Веймин. "Китай е дълбоко шокиран от големия брой цивилни жертви в Хула и осъжда с най-силни думи жестоките убийства на обикновени граждани, по-специално на жени и деца", каза Лю. Той поиска разследване на случая, но не обвини сирийските власти.

Китай и Русия са съюзници на режима в Дамаск и до този момент не позволяват на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция срещу Сирия. Съветът за сигурност обаче осъди в приета вчера декларация сирийските власти за клането в централния град Хула, където според международните наблюдатели в петък са били убити най-малко 108 души, сред които много деца.

Китайският премиер Вън Цзябао призова международната общност да засили подкрепата си за усилията на специалния пратеник на ООН и Арабската лига Кофи Анан за постигане на мир в Сирия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайската държавна телевизия. Светът трябва да се придържа към мирните средства за излизане от кризата, изтъкна Вън Цзябао пред катарския си колега шейх Хамад бин Джасем бин Джабер ал Тани, който е на посещение в Пекин.

Международната общност трябва да увеличи подкрепата си за посредническата мисия на пратеника Анан и работата на екипа наблюдатели, и да заложи на мирното уреждане на кризата чрез политическите канали, посочи китайският премиер, цитиран от държавните медии.