/ president.bg
Румен Радев на официално посещение в Ливан
101262
Румен Радев на официално посещение в Ливан
  • Румен Радев на официално посещение в Ливан
България може да бъде врата за Ливан в ЕС, но и Ливан може да бъде полезен за България по отношение на региона на Близкия Изток, това посочи президентът Румен Радев след разговора си с ливанския си колега Мишел Аун в Бейрут. Българският държавен глава пристигна заедно със съпругата си Десислава Радева на официална визита в Ливан.

president.bg

Възможностите за увеличаване на стокообмена между България и Ливан, задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в е бил един от акцентите в разговорите между двамата президенти.

И двамата споделят убеждението, че двете държави имат голям потенциал за сътрудничество. "Не трябва да разчитаме само на търговия, а и на взаимни инвестиции и съвместни производства", отбеляза Радев. Той припомни, че има ливански инвестиции в България и те са доказали своята ефективност.

"България може да бъде много полезна в редица инфраструктурни проекти, които предстоят в Ливан", подчерта президентът. 

president.bg

Един от големите проблеми за Ливан е този със сирийските и палестински бежанци, които тук са с най-високата концентрация на бежанци на глава от населението в света – един на всеки четирима души е бежанец.

"Острите проблеми все още не са ви достигнали. Боим се, обаче, че ако нещата продължат тук, в Ливан, ако продължи тази криза някои от сирийците и палестинците ще бъдат принудени да преминат в Европа, а това означава и преминаване на проблемите", обясни президентът Аун. 

Президентът Радев заминава за посещения в Ливан и в Катар

Президентът Радев също изрази позиция по темата за бежанския проблем и възможностите за решаването му:

"Българската подкрепа е в рамките на намиране на общо и ефективно решение на ЕС. Но знайте, че ЕС не е единственият играч по отношение на кризата в Сирия. Там са Русия, САШ и Турция, там е и Иран. Призивът на България вътре в ЕС е за по-активна европейска позиция, за по-бързо решаване на проблемите в Сирия, защото тези отношения имат отношение върху целия регион. Тези милиони хора, които са напуснали домовете си, да могат да се върнат по-бързо в домовете си, но трябва да се гарантира стабилна среда за този процес", подчерта държавният глава.