/ Gulliver/Getty Images
В началото на юли нощите бяха дълги и тъмни и вторият по големина град в Австралия беше изправен пред ужасяващата реалност на смъртоносна втора вълна от COVID-19, информира Би Би Си Мундо.

Сега, повече от 110 дни след постановяването на нова карантина, експертите казват, че Мелбърн се очертава като световен лидер в борбата на болестта заедно с други места като Сингапур, Виетнам, Южна Корея, Нова Зеландия и Хонконг.

Райна Макинтайър, професор по биобезопасност в института "Кърби" в Университета на Нов Южен Уелс, заяви пред Би Би Си, че реакцията на Австралия е била "светлинни години напред" пред САЩ и Великобриания.

"Това е много шокиращо. Когато мислим за пандемии, не смятаме, че страните с високи доходи и с достатъчно ресурси ще се разпаднат, но точно това видяхме", каза тя.

В 23:59 ч. местно време във вторник, пет милиона жители на Мелбърн видяха края на строгите мерки за заключване у дома.

Те са изтърпели едно от най-дългите и сурови ограничения в света, с ограничения за напускане на дома, пътуване и затваряне на магазини и ресторанти след избухването на вируса в началото на юли, което доведе до второ блокиране на града.

Това беше противоречиво, тежко за заетостта и изключително трудно за мнозина, но здравните експерти смятат, че е проработило.

Има предпазлив оптимизъм, че с много малък брой случаи най-лошото е приключило.

„Наистина съм горда с това, което постигнахме тук“, каза професор Шарън Люин, директор на Института Дохърти в Мелбърн. "Резултатът е изключителен, макар и да не е без болка."

В понеделник градът, считан за епицентър на втората вълна на COVID-19 в Австралия, отчете нула нови ежедневни случаи за първи път от юни.
В началото на август Мелбърн регистрира над 700 и десетки смъртни случаи.

Столицата на щата Виктория беше в центъра на развиваща се криза в общественото здраве, докато в други части на хората затаиха дъх.

"Европа и САЩ са изправени пред изключително високи цифри. Във Виктория имахме изолирано огнище на практика само в Мелбърн, а останалата част от страната имаше изключително нисък брой, а в много щати дори нула", каза Левин пред Би Би Си.

„Нямахме друг избор, освен да влезем в значително блокиране, за да сме в крак с останалата част от страната и това ни мотивира.“

Маската беше задължителна в целия щат Виктория, а Мелбърн беше под нощен комендантски час.

Животът замря на закрито, докато на фронтовата линия на невидима война нарастващият брой на жертвите включваше здравни работници и жители на домове за възрастни хора. Истинското въздействие върху психичното здраве може никога да не бъде известно.

"Разбираме защо правителството е възприело този подход и е работило, но смятаме, че би могло да действа по-бързо, за да започне облекчаване на ограниченията. Те възприемат прекалено предпазлив подход", каза Адел Салман, заместник-председател на Ислямския съвет на Виктория, миналата седмица.

"Напрежението в семействата, нарастването на домашното насилие, всичко това са тревожни фактори."

Благоприятна география

При глобална пандемия стратегиите за контрол на заболяванията варират в различните държави.

Ключова част от защитата на Австралия е нейната география. Това е голям и изолиран остров. През март тя затвори международните си граници за чуждестранни пътници, за да спре внасянето на зараза.

В Австралия са направени близо 8,5 милиона теста от началото на пандемията. Повече от една трета от тях са били във Виктория.
„С тестовете се справихме изключително добре ", казва Люин.

„Възможността да се правят последващи тестове и да се изолират стана по-трудна, тъй като броят им достигна своя връх в Мелбърн, но сега имаме наистина добри системи и това беше тайната на успеха.

„Само Виетнам и Хонконг са постигнали сравним успех в потушаването на втората вълна“, пише Майкъл Тул, специалист по международно здраве в Института Бърнет в Мелбърн, в „Разговорът“.

"Жертвата на жителите на Виктория по време на карантината остави Австралия в добра позиция да поддържа много малък брой случаи през следващото лято", каза той.

Но са допуснати и сериозни грешки.

Четири основни стълба

Гражданите и постоянните жители могат да се върнат в Австралия и при пристигане да бъдат изправени пред 14-дневна задължителна карантина.
Но недостатъците на сигурността в хотелите в Мелбърн позволиха на вируса да премине от пътниците към персонала и след това в общността, предизвиквайки втора смъртоносна вълна.

Тези решения се разглеждат в съдебно следствие.

Критикуваха се също така, че здравната служба на Виктория не разполага с достатъчно ресурси, когато кризата избухна и че в ранните етапи проследяването на контактите на някои болни е неадекватно.

Федералният министър на здравеопазването Грег Хънт заяви, че Виктория "е имала големи предизвикателства, но се подобрява".

Хънт идентифицира четири основни стълба в отговора на Австралия на COVID-19:

- Затварянето на международните граници.

- "Еднакво добра" система за тестване в щати и територии.

- Проследяване на контакти, където Нов Южен Уелс е поставил "златния стандарт".

- Дисциплинирана общност, приела протоколи за дистанциране.

„Премиерът“ на Виктория Даниел Андрюс заяви, че държавата е готова да предприеме „твърди стъпки към„ нормално задушевно “лято към нормална Коледа
Но няма преждевременно усещане за триумф. В Австралия са съобщени повече от 900 смъртни случая, свързани с вируса, който не е елиминиран. Освен това, бдителността трябва да преодолее апатията и самодоволството.

„Не можем да успеем да задържим болестта, освен ако не променим начина си на живот, докато не получим достатъчно ваксини, които са достатъчно ефективни за всички“, предупреди професор Макинтайър.

"Не можем просто да се примирим с отричането и да пожелаем животът ни да се нормализира. Това е природно бедствие с катастрофални размери, което се случва веднъж в живота". 
БГНЕС