/ ThinkStock/Getty Images
Те са потомци на четирите хипопотама от частния зоопарк на прочутия наркобарон Пабло Ескобар
Хипопотами се разхождат необезпокоени в колумбийския град Дорадал, съобщи Асошиейтед прес. Животните се разхождат по улици в покрайнините на града, появяват се в 
Близо 80 хипопотама обитават район по поречието на река Рио Магдалена. Те са потомци на четирите хипопотама от частния зоопарк на прочутия наркобарон Пабло Ескобар.
 

През 80-те години на миналия век  Ескобар поръчал хипопотамите за зоологическата си градина "Хасиенда Наполис", където отглежда и други екзотични животни като слонове и жирафи. След смъртта му през 1993 г. повечето от животните са преместени, други умират.

Но никой не приютява хипопотамите и те заживяват около големи езера и тучни зелени ливади в близост до "Хасиенда Наполис". Местните власти вече се тревожат, че бързото увеличаване на популацията им се превръща в заплаха за хората.
 

Тежащите по три тона бозайници могат да бъдат доста агресивни и в Африка най-много хора умират след среща с хипопотам, в сравнение с други диви животни. Досега големите бозайници не са нападали хора, но с нарастването на популацията им и настъпването им в населени райони опасенията нарастват сред колумбийското население.

Учените пък се тревожат, че хипопотамите може да застрашат традиционната флора и фауна на региона.