/ БТА
Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, която е претендентка на Демократическата партия за президентските избори на 5 ноември тази година, каза, че се опитва да си издейства втора възможност за участие в предизборни телевизионни дебати с опонента си от Републиканската партия Доналд Тръмп, предаде Ройтерс.

Същевременно тя обяви опонента си за заплаха за живота и свободата на американските жени, като предупреди, че той ще продължи да ограничава правото на аборт, ако се завърне в Белия дом, информира Асошиейтед Прес.

"Опитвам се да стигна до още едни дебати. Ще видим", заяви Харис по време на предизборна проява пред около шестстотин души в културния център "Коб Енерджи" в Атланта, щата Джорджия.

Единствените досега телевизионни дебати между Харис и бившия американски президент Тръмп бяха на 10 септември в студиото на "Ей Би Си Нюз". Преди това Тръмп имаше дебати в Атланта - в студиото на Си Ен Ен, с президента на САЩ Джо Байдън, който впоследствие се оттегли от кандидатпрезидентската надпревара и бе заменен на претендентската позиция на демократите от Харис.

Предизборната среща на Харис в един от ключовите за предстоящите президентски избори щати дойде дни след информацията на разследващата медия "ПроПублика", че две жени в Джорджия са починали, след като не са получили необходимото лечение след усложнения вследствие на приемането на хапчета за прекъсване на бременността, посочва АП.
Подобни смъртни случаи са не само предотвратими, но и предвидими благодарение на законите, прилагани след като Върховният съд на САЩ е отменил решението по делото "Роу срещу Уейд" (обявявайки, че конституционното право на аборт, поддържано в продължение на почти половин век, вече не съществува), отбеляза Харис.

Независимо от разпоредбата за шестте седмици, която позволява аборт в ранна фаза на бременност с цел да бъде запазен животът на майката, според опонентите на въпросното решение то е създало опасност от объркване сред лекарите за това дали имат право да осигурят лечение на жените.

"Добра политика, логична политика, морална политика, хуманна политика ли е да обявим, че здравен работник ще започне да оказва необходимата здравна помощ само тогава, когато ти си на прага на смъртта?", попита Харис в Атланта.

На втора своя предизборна проява снощи, в столицата на щата Уисконсин - Мадисън, тя припомни историята на Амбър Търман, която е решила да направи аборт, когато е забременяла за пореден път. "Тя беше планирала своето бъдеще. Тя беше обичана. И тя щеше да бъде жива днес", заяви вицепрезидентката на САЩ по адрес на Търман, която е чакала над 20 часа в болницата за рутинна медицинска процедура, с която да се премахне тъкан след приема на хапчета за предизвикване на аборт. Жената развива сепсис и умира.

Според Керълайн Лийвит, говорителка на предизборния щаб на Тръмп, при положение че законодателството на щата Джорджия допуска изключения от действащия закон, "не е ясно защо лекарите не действат в защита на живота на майките", посочва АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иво Тасев/БТА