/ БГНЕС
Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо прозава гражданите да бойкотират днешните избори за парламент на страната. Според него, резултатите ще бъдат фалшифицирани в полза на привържениците на държавния глава Николас Мадуро, съобщи „Дойче веле“.

Националната асамблея е последният от ключовите органи в сраната, които са под контрола на опозицията. Гуайдо вече заяви, че от 7 декември започва подготовка за референдум по въпроса за удължаване на мандата на парламента, който изтича на 5 януари 2021 г.

Колумбийският президент определи парламентарните избори във Венецуела като „оперета“

Опозиционният лидер обяви, че е планирал за 12 декември провеждането на така наречените народни консултации, които опозицията възприема като референдум за доверието към президента на страната.

През август 2016 г. лоялният на Мадуро Върховен съд призна всички бъдещи решения на Националното събрание за нелегитмни и голяма част от правомощията му бяха предоставени на лоялния към власта Конституционно събрание.

В парламентарните избори във Венецуела ще участват повече от 14 000 кандидати от 107 политически формации за 277 места в еднокамарния парламент. Преди дни президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че е готов да се оттегли, ако венецуелската опозиция спечели парламентарните избори.

По време на реч в Каракас, излъчена по държавната телевизия, главата на Боливарската република подчерта, че съдбата му е в ръцете на венецуелците. Ситуацията във Венецуела рязко ескалира, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо, чието назначение за председател на парламента беше отменено от Върховния съд два дни по-рано, на 23 януари 2019 г. се обяви за временно изпълняващ длъжността президент.

Съединените щати го признаха за временен държавен глава; към тях се присъединиха страните от Лимската група (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и повечето от членовете на Европейския съюз.

Мадуро нарече поведението на Гуайдо опит за преврат и прекъсна дипломатическите отношения със САЩ. Русия, Беларус, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Сирия и Турция го подкрепиха. 
БГНЕС