Анаклия, която се намира на грузинските плажове на Черно море, е нещо повече от малък курорт. Пранира се да стане мегапристанище, построено и управлявано от китайски фирми, разказва Voice of America (VOA).

Миналият месец грузинското правителство награди китайско-сингапурски консорциум с 49% притежание на акции в проекта, за който се смята, че струва няколко милиарда долара.

Решението бе обявено ден, след като властите придвижиха спорния закон за „чуждестранните агенти“, който се смята, че тласка страната в духа на проруския авторитаризъм и който беше посрещнат от масивни протести и демонстрации.

Експерти смятат, че грузинското правителство обмисля вариант, в който губи западните инвестиции и компенсира това с пари от Русия и Китай

Пристанището първоначално трябваше да се изгради от смесен американско-грузински консорциум, но правителството прекратява сделката през 2020 година, като има взаимни обвинения между властите и консорциума за това.

Пристанището ще даде на Китай достъп до търговски пътища до Европа, които заобикалят Русия, които са обект на тежки икономически и финансово санкции от Запада след инвазията си в Украйна.

Критиците смята, че проектът би оставил Грузия в т. нар. „дългов капан“, без да има възможност да обслужва китайските заеми, използвани за изплащането на инфраструктурата.

Грузинското правителство притежава 51%, без да разполага със средства за пристанището.

„Почти съм сигурна, още не е факт, но съм сигурна, че тези пари също ще дойдат в Китай. И можем да се озовем в ситуация, в която изпаднаха Шри Ланка, Филипините или Малайзия“, заяви Тинатин Кишадели от организацията „Civic IDEA”.

Китай вече има присъствие в Грузия, включително мегамол и хотелски комплекс. Освен това китайски компании строят и нови магистрали.

През миналата година, Тбилиси сключи стратегическо споразумение за партньорство с Пекин, като част от инициативата на Китай „Един пояс, един път“.

Въпреки това, директните китайски инвестиции са относително малък дял в Грузия – малко над 47 млрд. Долара през 2023 г., което е наполовината от американските и европейските инвестиции.

„Където и да отидеш, виждаш да работят китайски компании. Но това всъщност не са инвестиции – това са бюджетни пари на Грузия, които се дават на изпълнителните, който спечели обществената поръчка. Реалността е такава, че всяка обществена поръчка, която е над 100 млн. лева, обикновено се печели от китайски компании.“, заяви още Кишадели.

Грузинското правителство смята, че Китай може да стане ѝ стане основен търговски партньор, но други страни призовават за внимание.

„Китай и Русия мислят стратегически, когато правят нещо такова. Те искат да инвестират, след това да имат политическото влияние“, коментира Гига Бединейшвили от Свободния бизнес университет в Тбилиси.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Voice of America (VOA)