Уилям Рамзи Google
Уилям Рамзи Google / Google/screenshot
Световната търсачка Google отбелязва 167 години от рождението на сър Уилям Рамзи с doodle.

Той е шотландски химик, който открива благородните газове и получава Нобелова награда за химия през 1904 г. като признание за приноса му при откриването на инертните газови елементи във въздуха (заедно с колегата си Джон Уилям Стрът, който получава Нобелова награда за физика същата година за откритието на аргона).

След като аргонът е идентифициран, Рамзи започва да изследва други атмосферни газове.
 

След като живее в Германия, където получава докторска степен в University of Tubingen се прибира в родината си като учен, който използва иновативни за времето си техники. Голямо влияние върху кариерата на Сър Уилям Рамзи оказва работата на английския химик Джон Уилям Стрът, който установява, че теглото на азота в атмосферата на Земята е по-високо от теглото на същия елемент в лабораторни условия. Двамата комбинират усилията си, за да анализират този интересен феномен. По този начин успяват да идентифицират непознатата дотогава група елементи наречени от тях инертни газове. Първоначално те експериментират с аргона, но Сър Уилям Рамзи продължава да работи за изолирането на други съединения, сред които хелий, неон, криптон и ксенон. Откритията променят завинаги начина, по който изглежда периодичната система.

Google doodle
Google/screenshot

През 1881 г. Рамзи се жени за Маргарет Маршал, дъщеря на Джордж Стивънсън Бюкенън. Те имат дъщеря - Катрин Елизабет и син - Уилям Джордж.

Уилям Рамзи живее в Хейзълмиър, Бъкингамшър до смъртта си.

Умира в Хай Уикъмб на 23 юли 1916 г. от назофарингеален карцином на 63 години и е погребан в енорийската църква в Хейзълмиър.