Решението на Москва да забрани продажбата на петрол на държави, които налагат ценови таван на руското гориво, "няма практическо значение" за Германия, заяви в сряда говорител на правителството.

Неотдавнашният указ на руския президент Владимир Путин не е източник на безпокойство за Берлин, заяви на пресконференция в Берлин Роберт Саверин, говорител на германското Министерство на икономиката и действията по климата.

"Не искам да кажа, че е без значение, но няма практическо значение. Ние се подготвяме да заменим руския петрол още от началото на лятото", каза той.

"Като цяло работим за гарантиране сигурността на доставките. Тя продължава да бъде гарантирана, независимо дали е издаден този указ или не".
Във вторник Владимир Путин подписа указ за забрана на доставките на петрол и петролни продукти за страни, прилагащи ценови таван на руското гориво.

Указът влиза в сила на 1 февруари и ще бъде валиден до 1 юли.

Забраната се отнася за договори, които "изрично или непряко" съдържат или термина "таван на цените", или механизъм за определяне на ценови лимит на всеки етап от доставката от производителя до крайния купувач.

Москва се закани да предприеме подобен ход, след като ЕС и държавите от Г-7 въведоха ценови таван от 60 долара за барел за руския петрол, за да намалят приходите на Русия от него.

Ценовият таван се прилага за нефт, доставян по море, и не засяга доставките по тръбопроводи. Унгария, България, Словакия, Чехия и Хърватия са временно освободени от прилагането на мярката.
БГНЕС, Анадолска агенция