/ Guliver/Getty Images
Русия издаде указ за забрана на продажбите на петрол на държави и компании, които спазват ценовия таван, договорен от западните държави в отговор на офанзивата на Москва в Украйна.

"Забраняват се доставките на руски нефт и нефтопродукти на чуждестранни юридически и физически лица, ако в договорите за тези доставки пряко или косвено" се използва ценови таван, се казва в президентския указ.

Указът ще бъде в сила от 1 февруари до 1 юли.

В него се добавя, че забраната може да бъде отменена в отделни случаи въз основа на "специално решение" на руския президент Владимир Путин.

Ценовият таван от 60 долара за барел, договорен от Европейския съюз, Г-7 и Австралия, влезе в сила в началото на декември и има за цел да ограничи приходите на Русия, като същевременно гарантира, че Москва ще продължи да снабдява световния пазар.

Въведен заедно с ембаргото на ЕС върху морските доставки на руски суров петрол, таванът има за цел да гарантира, че Русия не може да заобиколи ембаргото, като продава своя петрол на трети държави на високи цени.

Русия заяви, че ограничението няма да повлияе на военната ѝ кампания в Украйна и изрази увереност, че ще намери нови купувачи. 
БГНЕС