Фетхуллах Гюлен не изпитва тревоги от евентуална екстрадиция в Турция
Фетхуллах Гюлен не изпитва тревоги от евентуална екстрадиция в Турция / БГНЕС, архив

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, който е опонент на режима на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви снощи, че не изпитва тревоги от евентуална екстрадиция в Турция, предаде АФП.

Ердоган поиска САЩ да го екстрадират заради ролята му в осуетения опит за преврат в Турция.

Гюлен обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж

"Нямам никакви лични тревоги", каза той пред журналисти в имението си в Сейлърсбърг, в щата Пенсилвания, където живее от 1999 г. Гюлен напомни, че турското правителство напразно поиска екстрадицията му след избухването на корупционния скандал в Турция през 2013 г., довел до оставката на трима министри.

САЩ са правова държава, каза 75-годишният бивш имам, който изглеждаше уморен и според негови приближени страда от диабет и сърдечно-съдови проблеми, отбелязва АФП. "Правото тук е над всичко. Не мисля, че това правителство ще обърне внимание на нещо, което не е основателно от правна гледна точка", добави Гюлен.

Ердоган настоява САЩ да екстрадират ислямския проповедник Гюлен

Държавният секретар Джон Кери каза вчера, че не може да има екстрадиция на Фетхуллах Гюлен при липса на доказателства и че турските власти трябва да ги предоставят.

Животът в Турция се нормализира бавно, масовите арести продължават

Гюлен не се тревожи за собствената си съдба, но се тревожи за отношенията между Турция и САЩ. Той напомни, че турски войски се сражаваха на страната на американската армия в корейската война и че двете държави са от десетилетия съюзници в НАТО, към която Турция се присъедини през 1952 г.

"Ако трябва да напусне НАТО, Турция ще затъне в хаос от проблеми. Тя ще се изпари. С нея ще бъде свършено", каза Фетхуллах Гюлен, цитиран от АФП.

Живеещият в САЩ Фетхуллах Гюлен отрича участие в заговора за преврат в Турция

Вчера говорител на Белия дом заяви, че САЩ не осигуряват убежище на турския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото президентът Реджеп Тайип Ердоган обвинява за опита за преврат в Турция, и ще разгледат евентуално искане за екстрадицията му.

"Не е вярно твърдението, че Съединените щати закрилят г-н Гюлен", каза говорителят Джош Ърнест. "Истината е, че не е подадено искане за екстрадиция. А когато има такова, то ще бъде внимателно обсъдено от правителството на САЩ, в съответствие с договора за екстрадиция, който е в сила повече от 30 години", добави Ърнест.

Източник: БТА