Ердоган настоява САЩ да екстрадират ислямския проповедник Гюлен
Ердоган настоява САЩ да екстрадират ислямския проповедник Гюлен / БГНЕС, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви пред американската телевизия Си Ен Ен, че се е разминал за минути със смъртта, преди превратаджиите да бомбардират курорта в югоизточна Турция, където той е бил на почивка миналия уикенд, предаде АП.

В интервюто, излъчено снощи, Ердоган каза, че войници, подкрепящи преврата, убили двама негови телохранители при нападението срещу курорта през нощта в петък срещу събота. "Ако бях останал още 10-15 минути, щях да бъда убит или пленен", каза пред Си Ен Ен Ердоган, на когото превеждаше преводач, осигурен от турското президентство, отбелязва АП.

Ердоган обмисля смъртно наказание за заговорниците

Той настоя САЩ да екстрадират в Турция ислямския духовник Фетхуллах Гюлен заради ролята му в осуетения опит за преврат, предаде Ройтерс. "Имаме споразумение за взаимна екстрадиция на престъпници", каза турският президент.

"Трябва да има реципрочност в тези неща, дори той да е гражданин на Съединените щати. САЩ не бива да държат подобен терорист. Съединените щати трябва да екстрадират този човек в Турция", продължи президентът.

Живеещият в САЩ Фетхуллах Гюлен отрича участие в заговора за преврат в Турция

Той рязко отхвърли твърдението, че опитът за преврат може би му дава претекст за репресии. "Искам да знам как изглеждат репресии от Тайип Ердоган. Това е клевета. Ако Тайип Ердоган беше потисник, нямаше да получи 52% от гласовете на президентските избори", добави той.

Ердоган се закани да прочисти "вируса" от всички институции (ВИДЕО)

Ердоган каза, че турският народ иска да бъде възстановено отмененото през 2004 г. смъртно наказание и да бъде наложено на участниците в осуетения опит за преврат, предаде Ройтерс.

"Хората по улиците го искат. Хората са на мнение, че тези терористи трябва да бъдат убити. Защо да ги държа и да ги храня в затвори през идните години, това казват хората", посочи Ердоган.

Източник: БТА