Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се заканида продължи да прочиства от всички институции "вируса", отговорен за опита за преврат в Турция, предаде Ройтерс.

По думите на Ердоган опитът за държавен преврат на "терористичната групировка" на проповедника Фетхуллах Гюлен е бил пресечен благодарение на волята на народа. Турският държавен глава съобщи, че министерствата на външните работи и на правосъдието на Турция ще се обърнат към САЩ и правителствата на страни от Запада с искане на Анкара да бъдат предадени поддръжници на Гюлен.

След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи

Ердоган, който говори на траурна церемония за прощаване с жертвите от стълкновенията, заяви още, че в страната продължават арести на поддръжници на Гюлен в редиците на въоръжените сили. По думите му тези хора са "разрушили" турската армия, информира ТАСС.

Той призова гражданите на страната да останат по улиците на градовете до "пълното отстраняване на последиците от опита за преврат". Президентът добави, че това не е проблем, "който ще приключи в рамките на 12 часа".

Турският премиер: Заговорниците, опитали да извършат преврат, не са войници, а терористи

Президентът не изключи възможността за въвеждането на смъртна присъда за участниците в опита за военен преврат, информира РИА Новости.

В същото време турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи, че властите вече държат под пълен контрол ситуацията в страната след опита за преврат, предадоха световните агенции.

Живеещият в САЩ Фетхуллах Гюлен отрича участие в заговора за преврат в Турция

Опитът за преврат в Турция се провали на 100%, каза Йълдъръм, цитиран от Ройтерс. Той добави, че животът в страната се нормализира, като посочи, че нормално работи банковата система, съветът за капиталовите пазари, централната банка и фондовата борса.

Премиерът посочи, че участниците в опита за преврат са "нищожна част от военнослужещите, които не представляват турската армия", информира ТАСС. Главните армейски структури в страната не са участвали в опита за преврат, добави Йълдъръм.

Източник: БТА