Животът в Турция се нормализира бавно, масовите арести продължават
Животът в Турция се нормализира бавно, масовите арести продължават / netinfo
7500 са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат в Търция
88545
7500 са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат в Търция
7500 са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат в Търция
  • 7500 са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат в Търция
  • 7500 са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат в Търция

При опита за преврат в Турция са загинали 208 души, а 1491 си ранени. Това заяви премиерът на страната Бинали Йълдъръм. 7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат.

Арестите продължават, заяви министър-председателят два дни след неуспешния опит за преврат, който беше извършен в страната.

След опита за преврат в Турция: Арести, съмнения и пламенни речи

Животът в Турция се нормализира, макар и трудно. През деня хората ходят на работа, а вечерта стотици хиляди изпълват площадите с развети турски знамена в ръце, решени да продължат демократичното гражданско бдение по призива на турските държавни ръководители - всяка нощ до пълното разчистване на страната от всички елементи на терористичната организация на гюленистите, наричана накратко ФЕТО, и от други паралелни структури в армията, които стоят зад опита за преврат през кървавата нощт на 15 юли.

В рамките на продължаващата чистка и задълбочаващото се разследване в звената, свързани с вътрешното министерство и силите за сигурност, бяха отстранени от длъжност близо 8000 души - от персонала на полицията, жандармерията и армията, към 30 валии (т.е. градоначалници), 47 префекти, наричани тук каймаками, 12 генерала от висшия ешелон на турските въоръжени сили, повече от 100 полковници и подполковници и стотици други военни служители с различни чинове и звания.

Гюлен обвини Ердоган, че сам е инсценирал военния метеж

Масовите арести в цялата страна продължават, но най-много бяха извършени в Анкара, Истанбул, Измир, Бурса, Малатя, Анталия. В полицейските участъци вече буквално няма място за задържаните под стража. Всички ще бъдат съдени в най-скоро време и се очаква да получат много тежки присъди за измяна на родината.

Животът в Турция се нормализира бавно масовите арести продължават
netinfo

Със заповед на президента Ердоган, и в качеството му на главнокомандващ на армията по време на война и кризи, турски бойни изтребители извършват дежурни полети за контролирането на всички въздушни граници на страната. Ако установят неидентифицирани военни самолети или хеликоптери, извършващи неразрешени полети в турското небе, имат право да ги свалят без предупреждение.

Главният военен съветник на Ердоган е задържан (ВИДЕО)

Междувременно в Истанбул бяха предприети извънредни мерки за сигурност. В мегаполиса бе изпратен допълнителен спецотряд от 800 полицаи, които да пазят всички най-важни стратегически обекти. Тази сутрин беше  проведена операция по залавянето на някои военни от ръководството и десетки войници от военновъздушната академия в Бакъркьой в Истанбул.

В Анкара беше арестуван генерал-майор Мехмет Дишли, началник на протокола на турския генерален щаб и координатор на офиса за стратегическо планиране и трансформиране. Предполага се, че той е замислил метежа и се опитвал да убеди пленения от превратаджиите началник на генералния щаб Хулюси Акар да подпише документа за преврата, което той категорично отказал да стори, дори с риска за живота си.

Любопитно е да се отбележи, че ген. Дишли, за който се смята че е бил "мозъкът" на провалилия се опит за хунта, е брат на Шабан Дишли - един от заместник председателите на управляващата ПСР.

Животът в Турция се нормализира бавно масовите арести продължават
netinfo

Днес бяха задържани и военните съветници на Ердоган и на бившия президент Абдуллах Гюл. Започнаха да излизат още детайли за организирането на опита за преврат.

Стана ясно, че бригадният командир на първа сухопътна армия ген. Юмит Диндар е изиграл много критична роля за провалянето на преврата. Той е разкрил намеренията на превратаджиите в телефонен разговор пред президента, което ги е накарало да изтеглят 8-9 часа напред провеждането му.

Изтребители на превратаджиите прехванали самолета на Ердоган, но не стреляли

Също така той пряко е ръководил спасителната акция по извеждането на Ердоган от хотела в курорта Мармарис и успешното кацане на президентския самолет "АТА" на летище "Ататюрк" в Истанбул, вместо на летището в Анкара, както бяха обявили по медиите, за да не бъде обстрелван или свален от кръжащите над столицата и над Босфора по това време противникови бойни самолети Ф-16.

По телевизионните канали беше излъчен откъс от кодирания разговор между кулата и пилота. Президентският самолет е бил представен нарочно за граждански и успял да се приземи успешно на тъмното летище към 4.00 ч. сутринта, въпреки че пистата не е била осветена.

Животът в Турция се нормализира бавно масовите арести продължават
netinfo

Думите на премиера Бинали Йълдъръм, че по настояване на турския народ правителството обмисля да разгледа въпроса за връщането на смъртното наказание предизвикаха сериозни критики сред голямата опозиционна сила на Републиканската народна партия. Представители от партията на националистическото действие, подобно на социалдемократите, изразиха безпокойство от възможността процесът на неутрализиране на превратаджиите да засили репресиите и да се изроди в лов на вещици.

Ердоган отново се обяви за смъртно наказание в Турция

Опозицията прикани управляващите да дадат нов тласък за засилването на парламентарната демокрация и ги посъветваха да се откажат от плановете за прекрояване на държавния модел в президентска република. Освен това поискаха да бъдат наказани всички, които са участвали в издевателствата  и убийствата на вече пленени войници по време на потушаването на метежа.