Изтребители на превратаджиите прехванали самолета на Ердоган, но не стреляли
Изтребители на превратаджиите прехванали самолета на Ердоган, но не стреляли / БГНЕС, архив

В разгара на опита за преврат в Турция изтребители Ф-16 на метежниците са прехванали във въздуха самолета на президента Реджеп Ердоган, но не са стреляли по него, пише Ройтерс.

Опитът за военен преврат изправи Турция пред гражданска война

Турският лидер се завръщал от морския курорт Мармарис в Истанбул, където сили на превратаджиите вече бяха блокирали един от мостовете над Босфора и се опитваха да завладеят главното истанбулско летище, а вече бяха изпратили и танкове срещу парламента в Анкара.

Двата изтребителя на метежниците виждали пряко във въздуха и взели на мушка с радарите си самолета на Ердоган и охраняващите го други два Ф-16, съобщил на Ройтерс бивш офицер, запознат със ситуацията. "Защо обаче те не стреляха, остава мистерия", казал офицерът.

Ердоган успял да стигне и да кацне успешно в Истанбул.

Арестите сред военните в Турция продължават

Високопоставен турски представител потвърдил инцидента пред агенцията, а втори служител признал, че личният самолет на президента е "изпаднал в беда във въздуха", но не съобщил повече подробности.

В хода на противоборството с превратаджиите самият Ердоган каза, че те се опитали да го атакуват в Мармарис и бомбардирали хотела, където бил отседнал малко, след като той го напуснал. "Президентът избягна смъртта за броени минути", каза вторият неназован турски служител.

Ердоган се закани да прочисти "вируса" от всички институции

Около 25 войници с хеликоптери се спуснали в хотела с въжета, стреляйки, малко след като Ердоган напуснал, с явното намерение да го заловят, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк. Но него вече го нямало там.

Премиерът Бинали Йълдъръм също бил взет пряко на мушка в Истанбул по време на опита за преврат, но успял да се измъкне, добави турският служител без подробности.

Източник: БТА