Европейският съд за правата на човека осъди Русия по случая ЮКОС
Европейският съд за правата на човека осъди Русия по случая ЮКОС / снимка: sxc.hu

Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди Русия за начина, по който е разформировала петролната компания ЮКОС, но не се произнесе по въпроса за исканите от бившите мениджъри на закритата компания компенсации в размер на 98 милиарда долара, предаде Ройтерс.

ЕСПЧ призна руската държава за виновна за несправедливо третиране при обявяването на ЮКОС във фалит през 2006 година и осъждането на затвор на бивши ръководители на обявения в несъстоятелност петролен гигант, включително бившия му президент Михаил Ходорковски, пише БТА. Според съда в Страсбург в случая ЮКОС руските власти са нарушавали човешки права, но не са извършили нарушения на закона. В днешното съдебно решение на ЕСПЧ се посочва, че с претенциите си към ЮКОС за неплатени данъци Москва не е дала на ответниците достатъчно време да подготвят позицията си пред съда. Съдиите в Страсбург установиха също, че изчисляването и налагането на наказателните санкции срещу ЮКОС са нарушили протоколни права и че принудителните мерки са непропорционални.

Ищците, сред които някогашни американски директори на ЮКОС, твърдят, че ако съдът в Страсбург присъди исканите компенсации, те ще бъдат разпределени между бившите съсобственици и акционери на закритата компания, посочва Ройтерс.

ИТАР-ТАСС цитира изявление на говорител на страсбургския съд, че въпросът за материалните обезщетения за бившите акционери в ЮКОС "ще бъда разгледан по-късно; конкретни срокове няма".

Русия е доволна от решението на Европейския съд за правата на човека, което според нея доказвало, че делото ЮКОС има икономически, а не политически характер, предаде Франс прес. "Съдът изцяло отхвърля обвиненията, според които съдебното преследване на компанията ЮКОС е било политически мотивирано и е имало репресивен характер," заяви пресслужбата на руското министерство на правосъдието, цитирана от агенция Риа Новости.

Миналата година московски съд осъди на по 13,5 години лишаване от свобода бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и съдружника му Платон Лебедев. Двамата бяха признати за виновни по обвинения в кражба на 218 млн. тона петрол между 1999 и 2003 г. и в изпирането на 23,5 млрд. долара. Делото срещу Ходорковски - заклет враг на руския премиер Владимир Путин предизвика остри критики по света с твърдения, че мотивите на процеса са политически и че процесът е опит за отстраняване на богатия и влиятелен бизнесмен преди президентските избори през 2012 г.