Талис
Талис / ThinkStock/Getty Images
Евродепутати и чиновници от ЕС, които отиваха на парламентарната сесия в Страсбург, стояха блокирани няколко часа във влака заради прекъсване на електрозахранването във френската железопътна мрежа, съобщи говорителят на ЕП Жауме Дуч, цитиран от Франс прес.

Вследствие проблем с електрозахранването влакът Талис от Брюксел до Страсбург имал часове закъснение, стана ясно от съобщение на компанията оператор в Туитър.

Инцидентът идва броени дни, след като германската канцлерка Ангела Меркел заяви на заседание на Европейската народна партия в Мюнхен, че Европейският парламент трябва да съсредоточи работата си на едно място.

"Знам какви проблеми създавам за Франция и Люксембург (където два пъти годишно заседават министри на ЕС от различни сектори), но смятам, че в дългосрочен план това не подобрява капацитета му на действие", каза тя.
https://twitter.com/emmahannonen/status/1006208251007066114

Въпросът дали евродепутатите да не стоят в Брюксел вместо да ходят веднъж месечно в Страсбург често се повдига, но Франция винаги е твърдо против.

Всяка промяна на седалището на ЕП трябва да се реши с единодушие от страните членки, но всеки правителствен ръководител може да има мнение по въпроса, каза Жауме Дуч.
БТА