Ларс Льоке Расмусен
Ларс Льоке Расмусен / БТА
Датският парламент днес отхвърли законопроект за признаване на палестинска държава, предаде Ройтерс.

Ирландия, Испания и Норвегия днес официално признаха палестинската държава, след като миналата седмица обявиха, че ще го направят и Израел нарече този техен ход "награда за тероризма" и изтегли посланиците си.

Датският законопроект бе внесен за разглеждане през февруари от четири леви партии.

"Не можем да признаем независима палестинска държава и единствената причина е, че предпоставките за това всъщност не са налице", заяви датският външен министър Ларс Льоке Расмусен, по време на първото обсъждане на предложението в парламента през април.

"Не можем да подкрепим тази резолюция, но си пожелаваме един ден да можем", добави тогава Расмусен, който не присъства на днешното гласуване.

След атаката на "Хамас" от 7 октомври, която предизвика израелската военна кампания в Газа Дания заяви, че Израел има правото да се защитава, но неотдавна призова израелската страна да проявява сдържаност и посочи, че тя трябва да спазва международните закони.

Дъблин, Мадрид и Осло представиха решението си като стъпка, целяща да ускори усилията за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас" в Газа, и призоваха други страни да последват примера им.

Испания, Ирландия и Норвегия признават официално палестинската държава

Девет от общо 27 държави членки на Европейския съюз признават Държавата Палестина. Осем от тях го направиха преди присъединяването си към блока - още след като палестинският лидер Ясер Арафат обяви на 15 ноември 1988 г. Палестина за независима държава - Малта, Кипър, Чехия и Словакия (до 1993 г. Чехословакия), Унгария, Румъния, България и Полша. Те бяха последвани през 2014 г. от Швеция, която стана първата страна, признала Палестина след влизането си в ЕС.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА