/ iStock/Getty Images
Войната в Украйна повиши инфлацията в еврозоната през март до рекордните 7,5% на годишна база, предава Euronews, като се позовава на данни от Европейската статистическа служба (Евростат).

От редакцията припомнят, че през март миналата година инфлацията в еврозоната е била на нива от 1,3%, много под целта от 2% на Европейската централна банка.
 
Данните за март на Евростат отчитат последствията от войната в Украйна, която вече навлезе във втория си месец без перспектива за скорошно приключване.
 
Годишната инфлация – темпът, с който цените на стоките и услугите се променят с течение на времето – непрекъснато нараства от края на миналото лято, когато несъответствието между търсенето и предлагането доведе до покачване на цените на природния газ.
 
Тенденцията се запази през цялата зима, когато ниските температури увеличиха потреблението на електроенергия и се влоши значително, след като президентът на Руската федерация Владимир Путин даде заповед за започване на военна операция в Украйна.
 
Конфликтът тласна възстановяващата се от кризата с COVID-19 световна икономика в несигурност и сътресения, отбелязва медията. Широка гама от западни санкции нарушиха търговията с Русия, основният доставчик на енергия в страните от Европейския съюз.
 
Блокът задоволява над 40% от потреблението си на „синьо гориво“ от Москва. Макар към настоящия момент да няма наложени санкции за доставките на природен газ, войната засили нестабилността на цените в целия континент.
 
През разглеждания период цените на храните, алкохола и тютюна се увеличават с 5% спрямо 1,1% преди година поради сезонни фактори и по-високите разходи за транспорт и торове.
 
Нито една държава-членка на Общността не е успяла да избегне високата инфлация, като някои дори регистрират двуцифрени цифри: Литва (15,6%), Естония (14,8%), Нидерландия (11,9%) и Латвия (11,2%).
 
Euronews