/ iStock/Getty Images
Преговарящи от Европейския парламент и 27-те страни членки на ЕС постигнаха споразумение за ново законодателство, което да регулира дейността на технологичните гиганти като Google, Amazon и Facebook, предаде ДПА.

Сделката бележи "началото на нова ера за регулацията на технологичния сектор в целия свят", заяви евродепутатът Андреас Шваб, представител на Европарламента в преговорите.

Телекоми настояват технологичните гиганти да се включат в разширяването на интернет инфраструктурата

"Законодателният акт за цифровите пазари" (DMA) слага край на все по-засилващата се доминация на големите технологични компании", посочи той в разпространеното комюнике.

Новото законодателство насочва вниманието си основно към рисковете от изкривяване на пазара и се концентрира върху големите цифрови играчи, за да предотврати опасността те да злоупотребяват в доминиращата си пазарна позиция. Това е първият голям опит за регулиране на дигиталните услуги в ЕС от 20 години, отбелязва ДПА.

Законодателството обхваща платформи като интернет търсачки или социални мрежи с поне 45 милиона активни месечни потребители и пазарна капитализация от 75 млрд. евро (83 млрд. долара) и 7,5 млрд. евро годишен оборот. Сред разпоредбите му е включена забрана големите технологични компании да предоставят преференциален режим на собствените си продукти и услуги пред тези на конкурентите.

Русия обвини Google и YouTube в тероризъм

Потребителите трябва да имат по-голяма възможност да изтриват предварително инсталирани приложения, както и да могат да използват дигитални услуги, без да трябва да приемат данните им да бъдат споделяни между големите технологични компании и други дружества. 

Сега предстои ЕП и страните членки да приемат законодателството, преди то да влезе в сила.
БТА