Емил Радев
Емил Радев / ГЕРБ
Риск от нахлуване на нелегални мигранти има и на българо-гръцката граница, която е само на 30 км от границата между Гърция и Турция. Това алармира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в рамките на разискванията в Европейския парламент (ЕП) относно ситуацията с мигрантите и общия отговор на Европейския съюз (ЕС) за сигурността на външните граници, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

5 000 мигранти от гръцките острови се връщат в страните по произход

Пленарната сесия се проведе извънредно в белгийската столица и беше съкратена заради предприетите мерки за овладяване на епидемията от коронавирус, като в дневния ред намериха място само най-неотложните теми.

„Приветствам отпуснатата финансова и техническа помощ за Гърция за справяне с кризата, но призовавам ЕК да обърне внимание и на трудностите, пред които е изправена България предвид рисковата ситуация“, заяви българският евродепутат, който е и зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

Продължава работата по строежа на бежанския лагер в Гърция на 8 км от границата ни

„Макар че сега фокусът е върху Гърция, България също дели обща външна граница с Турция, която и преди се е използвала като маршрут към западните страни“, припомни Радев. Той допълни, че към този момент близо 35 000 души са на прага на Европа, като сред тях има и много деца, повечето от които без придружители.

Емил Радев апелира за „незабавно преразглеждане на Дъблинския регламент и законодателството, свързано с убежището“, изтъквайки, че „ЕС е отговорен партньор, придържащ се стриктно към поетите ангажименти“.

Българският евродепутат изрази надежда, че Турция също ще се прояви като отговорен партньор и „ще продължи да изпълнява своята част от споразумението с ЕС, без да извива ръце“.

„Вярвам, че сега е моментът да покажем солидарността си и да предприемем всички необходими действия в краткосрочен и в дългосрочен план, за да постигнем нова амбициозна политика за миграцията, отговаряща на днешните предизвикателства“, категоричен бе Радев.

В своето изказване комисарят по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон също обърна внимание на необходимостта от обща европейска система за убежище. Според нея, въпреки че ЕС е по-добре подготвен за овладяване на бежанска вълна спрямо 2015 г., все още липсват основни инструменти на европейско ниво за абсолютна готовност при следваща такава криза. „Това, което ни липсва, е обща европейска система за убежище и миграция. Това е съществен проблем. Работя по него, откакто заех тази длъжност“, добави комисар Йохансон. Тя поясни, че в момента се води диалог с всички държави-членки, за да бъде намерен компромис, и се готвят предложения, които могат да бъдат представени след Великден.

Само преди дни, непосредствено след мигрантската криза на гръцко-турската граница, Емил Радев изпрати въпрос до Европейската комисия с искане за писмен отговор. Той попита дали се предвижда отпускането на финансова помощ за България, която пази външната граница на ЕС. Настоявайки за подкрепа във връзка със засиления мигрантски натиск, евродепутатът отправи въпрос и дали се предвижда за страната ни предоставянето на друга помощ - техническа, експертна, хуманитарна.