Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер прогнозира "отношения в австралийски стил"
Британският премиер Борис Джонсън каза, че има голяма вероятност преговорите с ЕС за търговските двустранни отношения след Брекзит да се провалят, предадоха световните агенции.

"Има силна вероятност сега да стигнем до решение, което да е повече като отношенията на Австралия с ЕС, тоест до липса на споразумение", заяви Джонсън.

Борис Джонсън: Условията, които предлага ЕС са неприемливи

Премиерът подчерта, че все още иска да бъде договорена сделка с ЕС, но добави, че преходният период, който тече сега след Брекзит, може да приключи на 31 декември без всеобхватно търговско споразумение. Този изход той нарече "сделка в австралийски стил".
 


Джонсън добави, че е казал на британските преговарящи да отидат до Брюксел, до Париж, до Берлин или на друго място в опит да договорят сделка и да се върнат с договорка у дома, но подчерта, че винаги има възможност, перспектива да се стигне до австралийско решение.

Австралия поддържа търговски връзки с ЕС съгласно правилата на Световната търговска организация и няма отделно споразумение с блока. При това има въвеждане на мита и квоти.
БТА