ЕС
ЕС / iStock/Getty Images
Това разкри Шарл Мишел
Ръководителите на 27-те страни членки на ЕС, които днес са на среща на върха в Брюксел, са постигнали и приели компромис, който позволява да се деблокира ситуацията, свързана със следващия европейски бюджет и с плана за възстановяване на ЕС от коронавирусната криза. Новината съобщи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от световните агенции.

Бюджетът на ЕС за периода 2021-2027 г. на стойност 1,074 трилиона евро и планът за възстановяване на стойност 750 милиарда евро бяха приети през юли, но бяха блокирани от Будапеща и Варшава, които се противопоставиха на механизъм, обвързващ изплащането на европейските средства със спазването на принципите и нормите на правовата държава.

"Можем да започнем сега с прилагането на плана и с възстановяването на нашите икономики. Нашият исторически план за възстановяване ще отведе напред нашия зелен и дигитален преход", написа Мишел в Twitter.


Европейският съвет обяви, че ограничителните мерки в Европа заради коронавируса трябва да се запазят, докато не се проявят ефектите от масовата ваксинация. Това се казва в утвърдено днес и посветено на пандемията изявление от започналата в Брюксел двудневна среща на върха, предаде ТАСС.

Участниците в срещата обявяват също ваксинацията за всеобщо обществено благо, изискват широко разпространяване на фактическа информация за нея и борба с дезинформацията за ваксините. Освен това те предлагат съгласувано разработване на европейски сертификат за ваксинация, както и да се обмисли подготвянето на глобално споразумение за борба с пандемиите в рамките на Световната здравна организация (СЗО).

Появата на ваксини е отлична новина, но тя не означава, че пандемията е свършила. Епидемиологичната ситуация в Европа продължава да буди загриженост, въпреки че положените от всички значителни усилия започват да дават плод. Ние трябва да продължим с усилията си за спиране на разпространението на вируса, за да предотвратим нови вълни на пандемията, се казва в документа. В него се отбелязва също, че е необходимо съгласуване на усилията за отменяне на карантинните мерки, включително поетапното възстановяване на трансграничните пътувания, когато здравната ситуация позволи това.



Заседанието започна с почитането на кончината на големия европеец Валери Жискар д'Естен с минута мълчание. Това разкри премиерът Бойко Борисов в профила си във Facebook. "Ще го запомним като голям застъпник на европейските ценности. Като държавник той има огромен принос за развитието на Обединена Европа. В историята той ще стане като велик и уважаван политик", написа българският министър-председател за покойния френски президент.
 
БТА