Бойко Борисов е вече в Брюксел
Бойко Борисов е вече в Брюксел / Facebook
Пристигнах в Брюксел, съобщи в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.
 

Той добави, че днес и утре ще участва в заседанието на Европейския съвет, на което ще се обсъждат "координацията при овладяването на пандемията, включително работата по ваксините, тестването и постепенното премахване на ограниченията; Климатичните промени и стремежа за постигане на съгласие за намаляване на емисиите за 2030 г; Сигурността на държавите, борбата с тероризма и насилствения екстремизъм; Положението в Източното Средиземноморие и отношенията с Турция“.



Борисов изрази увереност, че в следващите часове ще има положителни резултати. "Изключително важно е, че се събираме на живо, убеден съм, че днес и утре ще постигнем позитивни резултати, заяви Борисов.

По неговите думи за някои държави преходът към чиста икономика може да бъде по-скъп, но може да се намерят решения за подпомагане на страните с въглищни централи. Премиерът отбеляза, че нашата страна очаква да бъде предвидена при определянето на тази подкрепа.

Борисов очаква на заседанието на европейските държавни и правителствени ръководители Европейската комисия да съобщи данни за одобряването на ваксините срещу COVID-19. Предвижда се комисията да уточни реда, по който държавите в ЕС ще бъдат снабдявани с ваксини.

Той се произнесе и за Брекзит: "Винаги сме твърдели, че трябва да има сделка", и за САЩ, като увери че новата администрация във Вашингтон е основен геостратегически партньор за България и за ЕС.