/ БГНЕС
Десетки продемократични демонстранти в Хонконг, решени да стигнат докрай, остават барикадирани и днес в студентски кампус, обсаден от полицията, предаде Франс прес.

В Политехническия университет вече от пет дни се развива най-продължителната досега конфронтация между протестиращите и силите на реда от началото на вълненията през юни. Полицейското присъствие видимо е намаляло.

Полицията заплаши с бойни патрони демонстрантите в Хонконг (ВИДЕО)

Положението в кампуса днес е спокойно. Група непримирими активисти си приготвя храна в местен стол от малкото провизии, останали там. Плакати предупреждават минувачите да не пушат в близост до местата, където са струпани коктейли "Молотов", готови за използване срещу полицията.

БГНЕС

Останали са едва няколко десетки от близо хилядата протестиращи в комплекса. Някои са избягали, размествайки полицейските заграждения, или през канализацията. Повечето обаче са се предали или са били задържани от силите на реда, докато напускат района.

Сенатори в САЩ искат закон в подкрепа на протестиращите в Хонконг

Пекин осъди одобрения вчера от Конгреса на САЩ законопроект в подкрепа на "човешките права и демокрацията" в Хонконг след месеци на протести в китайския полуавтономен район.

БГНЕС

Китай е готов да "отговори решително", заяви на пресконференция днес говорителят на китайското министерство на външните работи Гън Шуан. Той разкритикува остро инициативата на американския Конгрес, предаде Франс прес.

Китай никога няма да позволи на никого да съсипе просперитета и стабилността на Хонконг, даде да се разбере външният министър Ван И, цитиран от Ройтерс. Ван И казал това на среща в Пекин с бившия министър на отбраната на САЩ Уилям Коен. Китай никога няма да позволи на никого да подкопае принципа "една страна, две системи", предупредил още китайският външен министър, който е и член на Държавния съвет.

БГНЕС

Законопроектът заплашва между другото с отнемане на специалния икономически статут на Хонконг, даден от Вашингтон. Това е явна подкрепа за протестиращите в бившата британска колония, които настояват за общи избори, отбелязва Франс прес.

За да влезе в сила, американският закон трябва да бъде подписан от президента Доналд Тръмп - нещо, което според запознат източник той се очаква да направи.

"Някои се надяват, че това ще накара Пекин да се откаже от действия. Наивно мнение", предупреди китайският таблоид "Глоубъл таймс", смятан за близък до властта и известен с националистическия си тон.

"Ако приемем сериозно този американски законопроект и дадем заден ход в отношението към размириците, в Хонконг ще се ускори рухването на правовата държава и той ще изчезне от (картата на) модерния свят", пише в материала.
БТА