/ Gulliver/Getty Images
Председателят на комисията за външни работи в Сената на САЩ Джим Риш заяви, че иска Сенатът да приеме закон в подкрепа на продемократичните протестиращи в Хонконг, където насилието се усилва след няколко месеца размирици, предаде Ройтерс.

Сенаторът републиканец посочи, че той е съвносител и силен привърженик на Закона за човешки права и демокрация в Хонконг, който би поставил под по-зорко наблюдение специалното отношение на САЩ към Хонконг.

Държавните медии в Китай четкат полицията в Хонконг


Контролираната от демократите Камара на представителите единодушно прие закона в средата на октомври, предизвиквайки остра реакция от Китай.
Комисията на Риш прие подобен текст през септември, но още няма дата за гласуването му от целия Сенат, който трябва да приеме закона преди изпращането му на президента Доналд Тръмп.

Белият дом, който води тежки търговски преговори с Китай, още не е казал дали ще подпише закона или ще му наложи вето.

Протестиращи в Хонконг подпалиха човек
​​​​​​​


Риш и колегата му републиканец от Сената Марко Рубио ще се срещнат днес с председателя на горната камара на Конгреса Мич Макконъл, за да обсъдят насрочването на дата за гласуване на законопроекта за Хонконг, казаха техни сътрудници.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан заяви, че ако законопроектът бъде приет, това ще навреди не само на китайските интереси и на китайско-американските отношения, но и на интересите на САЩ, и че Китай ще предприеме "енергични мерки в отговор с цел защита на своя суверенитет, сигурност и развитие".
БТА