Действията на ЕК за справяне с кризата не са убедителни, смята Калфин
Действията на ЕК за справяне с кризата не са убедителни, смята Калфин / снимка: Sofia Photo Agency
До сега ЕК е направила няколко предложения за справяне с последиците от световната икономическа криза, които не са особено впечатляващи, нито като сума, нито като действия, нито като очаквани резултати. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин по време на срещата на правителствените ръководители на страните от Централно-европейската инициатива в Кишинев. Външният ни министър констатира, че до момента еврокомисията е била неубедителна в действията си срещу вредите от кризата.

Министър Калфин подсказа на ЕК, че би могла да подкрепи икономиката ни не толкова с финансови суми, колкото с облекчаване на някои от нашите ангажименти като член на ЕС – въвеждането на нови акцизи и изискването за екология, които натоварват бизнеса с огромни инвестиции.

„Сумата, която беше обявена е за 200 млрд. евро, от които 170 млрд. идват от страните членки. Общо взето принципа е „помогнете си сами”. Към момента ЕК не е излязла със смислено, действително разбираемо предложение, което да бъде един добър отговор на икономическите трудности в Европа”.

Ивайло Калфин категорично отрече тона му към ЕК да се е променил заради решението България да бъде окончателно лишена от 220 млн. евро по програма ФАР.

По повод изявленията на генералния секретар на еврокомисията Катрин Дей, че механизма за наблюдение върху правосъдието и вътрешните ни работи ще продължи неопределено време, министърът коментира: „Няма предварително поставен срок при решението. Има предпазна клауза, която би могла да се задейства в рамките на три години. За нея има срок, за този механизъм няма срок, но аз лично си представям, че е абсолютно реалистично до следващата година България да не се различава по нищо от една съвсем нормална страна членка на ЕС”.

И в качеството си на външен министър на такава държава по време на срещата на Централно-европейската инициатива в Кишинев Калфин подкрепи европейската перспектива на Западните Балкани.