/ Thinkstock/Getty Images
Правителството на Чили и Европейската южна обсерватория подписаха договор за изграждането на комплекс с телескопи за изучаването на гама-лъчите в космоса, който ще бъде най-големият в света, предава ТАСС.

"Това е научен проект за откриването на гама-излъчвания от космически обекти. Негов инициатор е научен екип, в който влизат над хиляда учени от 31 страни", се казва в съобщение на Министерството на външните работи на Чили.

Комплексът е кръстен Cherenkov Telescope Array Sur" (Южен масив с черенковски телескопи) и в него ще бъдат включени 99 гама-телескопа в радиус от 10 км. Масивът ще бъде изграден Параналската обсерватория в чилийската пустиня Атакама.

Гама-телескопите ще работят в синхрон с 19-те телескопа, които ще се появят на испанския остров Палма. Очаква се комплексът да бъде пуснат в експлоатация през 2025 г. Той ще бъде 10 пъти по-чувствителен от използваните понастоящем научни инструменти. Проектът ще позволи да бъдат проследени гама-лъчите до техните източници, които могат да бъдат черни дупки и свръхнови звезди.
 
БТА