Президентът на Черна гора Мило Джуканович
Президентът на Черна гора Мило Джуканович / БГНЕС
Президентът на Черна гора Мило Джуканович подписа указ за обнародване на Закона за вероизповеданията, съобщава черногорският портал Cafe del Montenegro.

Преди два дни депутатите в черногорския парламент приеха законопроекта с 45 гласа "за", след като се стигна до ексцесии и опозиционните депутати от Демократичния фронт бяха отстранени от пленарната зала по време на нажежените дебати не участваха в гласуването.

В парламента на Черна гора депутати се сбиха (ВИДЕО)

Демократичният фронт по-рано днес призова Джуканович да не подписва закона, а да го върне в парламента за преразглеждане. Опозицията предложи да се свика референдум по въпроса.

Законът беше приет, след като управляващото мнозинство отхвърли всички близо 100 предложения за поправки, които внесе опозицията, както и на фона на масови протести в страната. Демонстрантите считат, че текстовете са насочени срещу Сръбската православна църква (СПЦ). Около 20 протестиращи бяха задържани.

Според новите разпоредби се предвижда всеки притежател на църковен имот, който го е добил преди 1918 г. да докаже правото си на собственост.

СПЦ смята, че новият закон ще доведе до отнемане на нейните имоти.

Повечето жители на Черна гора се числят към Сръбската православна църква, докато много по-малката Черногорска православна църква, в чиято полза ще работи новия закон, не е призната за автокефална от повечето патриаршии в православния свят. Правителството на Черна гора, която се ръководи от Демократична партия на социалистите на президента Мило Джуканович каза, че няма намерение да отнема имотите на нито една религиозна общност.

Сръбската православна църква притежава 66 манастира, десетки църкви и недвижима собственост твърди, че законът е приет за да се посегне на имуществото им.

Законът фактически ще лиши от влияние Сръбската православна църква, която е определяна от президента Мило Джуканович като най-важният инструмент на великосръбския хегемонизъм в балканската държава.

През последните десетилетия битува широкоразпространеното, но изключително погрешно мнение, че черногорците са изключително близки и най-верни от всички южнославянски народи на сърбите. Това не е точно така. Черна гора има дълъг държавен живот преди да попадне в лапите на династията на Караджорджевичи след 1 декември 1918 г.

Важна роля за създаването на черногорската държава има местното православно духовенство. Фактическият водач на националноосвободителното движение в началото на 19 век е духовникът княз Данило, който създава теократична държава, в която черногорската църква има огромно значение и тя е водеща във всички сфери на живота.
БГНЕС