България вече е част от  Партньорството за глобална ядрена енергия
България вече е част от Партньорството за глобална ядрена енергия / netinfo

Единайсет нови държави, сред които и България, се присъединиха към инициативата "Партньорство на глобалната атомна енергия". Това стана на състоялата се във Виена среща на министрите на енергетиката на Съединените щати и останалите четири страни по инициативата - Китай, Франция, Япония и Русия, предаде Франс прес.

Целта на "Партньорство на глобалната атомна енергия" е да насърчи използването на ядрената енергия за мирни цели. То е част от лансираната през февруари миналата година инициатива на американския президент Джордж Буш за развитие на енергетика, чиято основна цел е наблягане върху една икономически и екологично изгодна ядрена енергетика.

В рамките на "Партньорството" участващите страни могат да се снабдят с материали, необходими за производство на ядрена енергия, като уран, както и да получат помощ при изграждането на ядрени реактори, които не представляват опасност за режима на неразпространение на ядрени оръжия.

Днешната среща се проведе под председателството на министъра на енергетиката на САЩ Самюел Бодман. Единайсетте нови страни - България, Румъния, Словения, Полша, Украйна, Унгария, Литва, Казахстан, Йордания, Австралия и Гана, подписаха декларация за принципите и партньорството в областта на ядрената енергетика. Така те се присъединиха към общата цел на инициативата: разширяване на безопасното използване на ядрената енергия по света за мирни цели.

Свои представители на срещата изпратиха и 22 страни със статут на наблюдатели.

Франс прес отбелязва, че ядрената енергия е все по-ценена като ключова технология, тъй като произвежда електричество, без да отделя парникови газове, смятани за основна причина за глобалното затопляне. Съединените щати искат да насърчат по-широкото използване на ядрената енергия за мирни цели, като едновременно се ангажират да не допуснат сдобиването с атомна бомба на страни като Иран.