/ / Gulliver/Getty Images
Специалните служби на Великобритания са отблъснали 54 милиона атаки през цифровото пространство през миналата година. Свалени са били и 120 000 фалшиви интернет сайта, съобщи в неделя "Файненшъл таймс".
 

/ Gulliver/Getty Images


От електронната версия на вестника става ясно, че изданието е получило достъп до доклада на Националния център за кибернетична сигурност (NCSC), който е част от специалната служба Център за правителствена комуникация (GCHQ).

Задава ли се "трета кибернетична" война между Русия и САЩ?

Документът, който ще бъде публикуван в понеделник, твърди, че свалянето на сайтовете и отразяването на атаките е извършено с помощта на системата за защита Great British Firewall, която предвижда внедряването на програмен елемент в мрежата, който филтрира трафика. Разработената от NCSC програма за активна защита дава възможност да се съкрати с 2% спрямо 2016 година броят на глобалните фишинг и вирусни атака, предприети в Обединеното кралство.
 

/ Gulliver/Getty Images


В доклада се посочва, че преобладаващата част от подобни престъпления се извършват не от "враждебни държавни субекти", а от групировки, които имат намерение да извлекат полза от продажба на откраднати лични данни или от получаване на незаконен достъп до банкови сметки.
 

/ Gulliver/Getty Images


Според техническия директор на NCSC Йън Леви, днес вече "не е реалистично да се мисли, че може да се победи киберпрестъпността". Но службата ще се опитва да ѝ създаде максимално възможните проблеми по всякакъв начин, включително като се бори този вид криминална дейност да стане нерентабилна и много рискована.
БТА